16. Zagreb Film Festival

16. izdanje Zagreb Film Festivala održalo se od  11. do 18. studenog 2018. u kinu Europa, kinu Tuškanac, dvorani Müller i F22 – Novoj akademskoj sceni, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno. Osim što se proširio na zagrebačke kvartove, ZFF je iste godine otputovao u 15 hrvatskih gradova te dva SOS dječja sela.

Kao i svake godine, u sklopu ZFF-a održale su se i brojne radionice, paneli, predavanja i ostali sadržaji namijenjeni filmašima/cama, profesionalcima/kama i široj publici. Među gostima i gošćama festivala posebno se ističu glumačka diva Geraldine Chaplin i Marianne Slot, producentica filmova redateljskog velikana Lars von Triera, koja je došla kao dio autorskog tima islandskog filma Halla ide u rat.

Glavni program, dugometražni film


HALLA IDE U RAT

r: Benedikt Erlingsson
Četvrtak, 15. studeni, 10:30, kino Tuškanac
Četvrtak, 15. studeni, 18:30, kino Europa
Petak, 16. studeni, 19:00, Kulturni centar Travno

Mediji su film Halla ide u rat nazvali jednim od najizraženije feminističkih filmova u Cannesu ove godine. Istina je da nema mnogo filmova o sredovječnim ženama, ali zato redatelj Erlingsson donosi priču o neustrašivoj ekoratnici s Islanda koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima. Halla ide u rat je otkačena akcijska komedija o pedesetogodišnjoj učiteljici zbornog pjevanja, u medijima znanoj samo po nadimku Gorštakinja, koja potajno vodi rat protiv lokalne industrije aluminija. No njezina srčana borba za zaštitu djevičanskog islandskog planinskog kraja postat će nemoguća misija kad joj centar za posvajanje odobri zahtjev. Ipak, mali džez bend koji Hallu prati u stopu podsjeća nas da nije sve tako crno i da ima još nade za spašavanje planeta.

SVE JE DOBRO
r: Eva Trobisch
Srijeda, 14. studeni, 13:00, kino Tuškanac
Srijeda, 14. Studeni, 21:00, kino Europa

Ako ne vidiš probleme, onda ih ni nemaš. To je Jannein stav o činjenici da ju je šogor novog šefa prisilio na seks. Incident će zatajiti i pustiti da stvari teku svojim tokom, ali šutnja će imati posljedice, i to ne samo za njezinu vezu s partnerom Pietom. Diplomski film Eve Trobisch prikazan je i nagrađen na Festivalu u Locarnu (Nagrada Swatch za najbolji prvi dugometražni film), a osvojio je i nagradu za najbolju režiju, najbolju glumicu i Nagradu FIPRESCI u programu novog njemačkog filma na ovogodišnjem festivalu Filmfest München.

VOLJENI
r: Gustavo Pizzi
Nedjelja, 11. studeni, 10:00, kino Europa
Nedjelja, 18. studeni, 18:00, kino Europa
Nedjelja, 18. Studeni, 19:00, Narodno sveučilište Dubrava

Irene živi u predgrađu Rio de Janeira s mužem Klausom i četiri sina. Jedan od sinova, tinejdžer Fernando, lokalna je rukometna zvijezda, a kad ga pozovu u profesionalni klub u Njemačkoj, obitelji preostaje svega nekoliko tjedana za pripreme oko njegova odlaska. Taj dramatični događaj pokrenut će lavinu promjena, inspirirajući Irene da završi srednju školu, pronađe novi posao i nastavi s planovima za novu kuću žonglirajući pritom obavezama velike obitelji i svoje sestre. Dok se neke stvari primiču kraju, nove započinju. Voljeni je oda majkama iz radničke klase i film o Ireninu sazrijevanju nadahnut istinitim događajima iz života bivših supružnika, redatelja Gustava Pizzija i suscenaristice i glumice Karine Teles. Premijerno je prikazan na Sundanceu i zatim na festivalu u Rotterdamu.

KAO DA JE MOJ SIN
r: Costanza Quatriglio
Ponedjeljak, 12. studeni, 10:30, kino Tuškanac
Ponedjeljak, 12. studeni, 18:30, kino Europa

Otkad su kao djeca pobjegli iz Afganistana pred progonom etničke manjine Hazara, braća Ismail i Hassan žive u Italiji. Nakon nekoliko uznemirujućih telefonskih razgovora s majkom, za koju su vjerovali da je mrtva, braća će se naći na prekretnici. Trebaju li se vratiti u udaljenu zemlju i suočiti s obiteljskom sudbinom ili ostati u svojoj domovini? Kao da je moj sin istinita je priča temeljena na životu Mohammada Jana Azada, protagonista redateljičina dokumentarnog filma Il mondo addosso (2016.). Kao da je moj sin premijerno je prikazan izvan konkurencije na Festivalu u Locarnu 2018. godine.

JA SAM JÚLIA
r: Elena Martín
Petak, 16. studeni, 16:00, kino Europa

Júlia odlučuje otići na studentsku razmjenu Erasmus u Berlin. Prvi put u životu otići će od kuće bez puno razmišljanja i skočiti naglavce u avanturu. No hladan i sivi grad neće je dočekati raširenih ruku, a očekivanja će se sudariti sa stvarnošću koja se uvelike razlikuje od snova iz predavaonica arhitektonskog fakulteta u Barceloni. Ja sam Júlia debitantski je dugometražni film redateljice Elene Martín. Osvojio je priznanja za najbolji film i režiju na Filmskom festivalu u Málagi, a prikazan je i na San Sebastiánu 2017. godine.

FORTUNA
r: Germinal Roaux
Srijeda, 14. studeni, 16:00, kino Europa

Mlada Etiopljanka Fortuna ne zna ništa o svojim roditeljima otkako je stigla na talijanski otok Lampedusu. Zajedno s drugim izbjeglicama dobiva smještaj u švicarskom katoličkom skloništu na nadmorskoj visini od preko dvije tisuće metara. Dok čekaju što će švicarske vlasti odlučiti o njihovoj sudbini, Fortuna upoznaje 26-godišnjeg Kabira koji je prebjegao iz Afrike i očajnički se zaljubljuje. Njihov odnos razvija se u tajnosti dok jednog dana Kabir ne nestane. Raskošnom paletom slika, od divljeg mora do veličanstvenih alpskih vrhunaca, Germinal Roaux daje prikaz napuštene duše pokušavajući proniknuti u granice ljubavi. Film je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film i Grand Prix u programu Generacija 14plus na Berlinaleu 2018. godine, a prikazan je i u švicarskoj panorami u Locarnu.

PRIJE MRAKA
r: László Nemes
Ponedjeljak, 12. studeni, 18:00, Muzej suvremene umjetnosti
Četvrtak, 15. studeni,  19:00, kino Tuškanac

Godina je 1913., a mjesto je Budimpešta, srce Europe. Mlada Irisz Leiter stiže u prijestolnicu s nadom da će raditi u legendarnoj prodavaonici šešira koja je pripadala njezinim pokojnim roditeljima. No novi je vlasnik odbije. Ubrzo nepoznati čovjek pristupi Irisz tražeći nekoga po imenu Kálmán Leiter. Ona ne želi otići iz grada i slijedi Kálmánov trag koji je jedina poveznica s njezinom izgubljenom prošlošću. Potraga je vodi kroz mračne ulice Budimpešte na koje svjetlo baca jedino Leiterova prodavaonica šešira i uvlači je u kovitlac društva na pragu raspada. Drugi dugometražni film Lászla Nemesa premijerno je prikazan u Veneciji gdje je osvojio Nagradu FIPRESCI. Njegov prvijenac Saulov sin osvojio je Grand Prix u Cannesu, Oscara i Zlatni globus, a prikazan je i na ZFF-u 2015. godine i nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film.

https://youtu.be/IRicMrXyW7M

LADA KAMENSKI
r: Sara Hribar, Marko Šantić
Srijeda, 14. studeni, 20:00, kino Tuškanac
Nedjelja, 18. studeni, 18:00, Muzej suvremene umjetnosti

Frano je filmski redatelj koji priprema svoj dugometražni prvijenac o propasti krojačkih poduzeća u regiji. Film i glavna uloga nadahnuti su iskustvom njegove tete, bivše radnice u tvornici Kamensko. Kako bi odabrao glavnu zvijezdu, poziva tri renomirane domaće glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan. No kad shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u krivom smjeru. “Lada Kamenski je opće mjesto ženskog roda; ona je žena, radnica, majka, supruga, ljubavnica, krojačica, kolegica i uloga za koju se treba izboriti.” Sara Hribar sudjelovala je na radionici Moj prvi scenarij na ZFF-u 2012. godine. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2018. gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film.

VADŽDA
r: Haifaa Al Mansour
Utorak, 13. studeni, 12:00, kino Europa
Subota, 17. studeni, 11:00, Kulturni centar Travno

Desetogodišnja Vadžda živi s roditeljima u predgrađu Rijada, glavnom gradu Saudijske Arabije. Unatoč konzervativnom okruženju, Vadžda je zaigrana djevojčica koja redovito dovodi stvari do krajnosti. Kad poželi lijepi zeleni bicikl, majka će se usprotiviti bojeći se osude okoline. Vadžda za to ne mari pa odluči sama uštedjeti novac. Dok je majka zauzeta muževom namjerom da uzme još jednu ženu, kćerin plan prolazi ispod radara. Haifaa Al Mansour, koju se smatra prvom redateljicom iz Saudijske Arabije, donosi intimnu priču o djevojčici s velikim snovima. Film daje uvid u to inače zatvoreno društvo, obrađujući univerzalne i poznate teme nade, hrabrosti i upornosti. Vadžda je nagrađen u Veneciji, Rotterdamu, Palm Springsu i bio je prvi kandidat za Oscara za najbolji strani film iz Saudijske Arabije 2013. godine.

Program PLUS, dugometražni film


JA NISAM VJEŠTICA

r: Rungano Nyoni
Utorak, 13. studeni, 16:00, kino Europa

Nakon manjeg incidenta u selu devetogodišnja Shula završi u turističkom putujućem kampu za vještice gdje joj kažu da će se pretvoriti u kozu ako pokuša pobjeći. Snalazeći se u tom novom životu zajedno s ostalim vješticama i uz vladinog namještenika koji je uzima pod svoje, iskorištavajući pritom njezinu nevinost, Shula mora odlučiti hoće li prihvatiti sudbinu ili riskirati posljedice potrage za slobodom. Ova mračna komedija pokazuje da su optužbe za vještičarenje često krinka za druge oblike zloporabe moći i mizoginiju. Ja nisam vještica redateljski je debi Rungano Nyoni, autorice koja je rođena u Zambiji, a odrasla u Walesu. Za potrebe filma mjesec dana je razgovarala s ljudima u kampu za vještice u Gani.

Glavni program, kratkometražni film


TREŠNJE

r: Dubravka Turić
Četvrtak, 15. studeni, 22:00, kino Tuškanac

Napetost u obitelji polako narušava bezbrižno ljeto desetogodišnjeg Jakova. Jakov je dijete i ne zna što je uzrok problema, ali osjeća duboku nepravdu u postupcima odraslih. Niz događaja s tragičnim krajem izazvat će u njemu emocionalni otpor, ali i osjećaj krivice. Film je prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu 2017. godine.

LORA NOSI CRNO
r: Vanja Vascarac
Četvrtak, 15. studeni, 22:00, kino Tuškanac
Nedjelja, 18. studeni, 14:00, kino Tuškanac

Stariju gospođu posjećuje muškarac koji se predstavlja kao osoba zadužena za biranje lokacija za snimanje televizijskih serija.

PETI KAT LIJEVO
r: Renata Lučić
Utorak, 13. studeni, 22:00, kino Tuškanac
Subota, 17. studeni, 14:00, kino Tuškanac

Majini roditelji dolaze u Zagreb posjetiti svoju kćer. Maja i Nika stavljaju maske i igraju igru od koje je Nika već preumorna.

SOVJETSKI PSI
r: Nikica Zdunić
Ponedjeljak, 12. studeni, 22:00, kino Tuškanac
Subota, 17. studeni, 12:00, kino Tuškanac

Nešto se dogodi, vrijeme se uspori. Dvoje ljudi ostaje zarobljeno u prostoru tragedije, gdje im glasovi ne dopiru jedno do drugoga. No i kad se sve spali do temelja, ostaje nada.

U popratnom programu Moj prvi film gledali su se prvjenci danas najznačajnijih redatelja/redateljica europskih kinematografija. Nakon filmova iz Španjolske, Njemačke, Austrije, Poljske, Rumunjske, Švedske i drugih zemalja, filmski kritičar Nenad Polimac odabrao je debitantska ostvarenja najvažnijih čeških redatelja/redateljica.

Jedan od filmova se prikazao je i prvi film Věre Chytilove “O nečemu drugome”. Chytilová, koja je tada imala 34 godine, u prvom filmu istražuje svoju omiljenu temu ženske emancipacije.


Povezano