10 godina Zbeletrona – Lezbijska dekadencija

23.3.2019. u zagrebačkom Saxu – Klubu hrvatskih glazbenika Zbeletron je organizirao proslavu 10. godine djelovanja na kojoj su gostovale Sajsi MC, DJane mapalma, DJane Miss Iconic, DJane Ru. te DJane Pedo

Zbeletron od 2009. godine organizira partije i ostale evente s glavnim ciljem promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivosti lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj. Do sada je u sklopu Zbeletrona organizirano više od stotinu događanja, među kojima su svakako najpoznatiji klupski glazbeni programi smješteni u prostore koji sami po sebi nemaju LGBT+ prefiks, kako bi ih se senzibiliziralo po pitanju LGBT+ zajednice te istoj ponudilo sadržaje i programe koje ne mogu pronaći u domaćim LGBT+ klubovima.

U proteklih 10 godina Zbeletron i njegove rezidentice imale su prilike gostovati i surađivati s raznim domaćim i stranim festivalima i inicijativama, poput Vox Feminae festivala, Queer Zagreba, Homo, fešte!, Smoque, Merlinke, EXIT-a, Rdečih zora, Female’s’cream-a, kvir_feminist_actziya, Partycipacije, Krüzera, Sicko Disco-a, House of Flamingo-a i Flomastera.

Dva važna eventa predstavljaju godišnja dodjela Lez of the Year (LOTY) nagrada namijenjena osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBT+ manjine te Lezbijada, odnosno Lezbijske olimpijske igre, kojima se kroz duhovit i autoironičan način propituju rodni stereotipe u sportu i predrasude o lezbijkama.

Osim zabavnog programa, u sklopu Zbeletrona moglie ste posjećivati Queer2queer program psihološke podrške, lezBijsku večer poezije, društvene igre u Šesnaestici ili pak besplatno pohađati neku od naših DJ glazbenih radionica za djevojke i žene te radionice grafičkog dizajna i izrade vizuala za društvene mreže.

Veseli nas što Zbeletron iz godine u godinu raste i okuplja nove generacije aktivistkinja koje svojim idejama i angažmanom utječu na stvaranje inovativnih sadržaja i sigurnih prostora za LGBT+ zajednicu. Kako bismo proslavile 10 godina neumornog volonterskog angažmana kojim duhovno i materijalno obogaćujemo hrvatsku klupsku scenu i stvaramo sigurne prostore za sve one željne druženja, zabave, ali i učenja, pozivamo vas da nam se 23. ožujka pridružite u zagrebačkom Sax-u i pomognete nam ugasiti rođendanske svjećice.

Program:

SAJSI MC

Beograđanka Ivana Rašić, poznata pod pseudonimom Sajsi MC, jedno je od najzvučnijih imena regionalne rap scene. Glazbom se bavi više od 10 godina, a široj se publici predstavila hitovima “Nadrkano hodanje” i “Antifa kučke”, čiji se pregledi spotova na njenom službenom YouTube kanalu broje u milijunima. Osim kroz solo materijal, status na glazbenoj sceni dodatno je ojačala hitovima snimljenim u suradnji s brojnim hrvatskim i regionalnim izvođačima (Krankšvester, Damjan Eltech, Frenkie, Severina, The Beatshakers).

Uvijek bez dlake na jeziku, miljenica zagrebačke publike svojom glazbom oslikava okvire društva i politike, a oštrina njenih tekstova dala je bitan doprinos feminizmu u pop kulturi, zbog čega joj je 2017. godine dodijeljena BeFem-ova nagrada. Veliku je reakciju javnosti izazvala i pjesmom “Kod tvoje devojke”, u kojoj se dotakla teme homoseksualnosti. Singl se našao na njenom posljednjem albumu “Red, rad i samo bleja”, koji nam je predstavila 2018. godine.

DJane mapalma

mapalma je zagrebačka producentica i DJ-ica koja iza sebe ima brojne nastupe. Glazbu je počela raditi 2010., a svoj prepoznatljivi zvuk definirala je na debitantskom EP-ju, izdanom potkraj 2017. za bečki label Ashida Park. ‘Nightcap’ EP u najširem bi se smislu moglo opisati kao eksperimentalnu klupsku glazbu koja vuče utjecaje iz žanrova kao sto su trap, grime i r’n’b. Jedva čekamo čuti što nam priprema za event! https://soundcloud.com/mapalma

Djane Miss Iconic i Djane Ru.

Miss Iconic i Ru. udružuju snage ovom specijalnom prilikom! Miss Iconic već je duži niz godina šefica DJ pultova raznih zagrebačkih klubova, dok Ru. tek odnedavno đuskanje na plesnom podiju mijenja đuskanjem za miksetom. Zajedničkom selekcijom uhu i boku ugodnih hitova, namjeravaju zaprljati svačije plesne cipelice, i jednostavno – dobro se zabaviti sa svima vama!

DJane Pedo

Pedo je rezidentica u splitskom Quasimodu, Sanctuaryju i na Graffitima na gradele, a pušta matrice na koncertima Kreše Bengalke.


Povezano