Jasna Jasna Žmak: this is my truth tell me yours

Pozdrav,

ja sam Jasna i htjela bih te pozvati na svoju predstavu. To je moja prva autorska predstava i dosta sam uzbuđena oko nje.

Naslov predstave je “this is my truth tell me yours” što je zapravo citat citata, ali predstava nema veze s tim originalnim citatima, nego je više o nekim mojim istinama.

Jer ja inače radim kao spisateljica i dramaturginja, bavim se time već skoro 15 godina, ali, iskreno, u zadnje vrijeme sam počela razmišljati da se želim početi baviti nečim drugim. Jer mislim da je umjetnost dosta sjebana i jer me umjetnost dosta sjebala.

Ali onda sam napravila ovu predstavu, baš o tome kako me umjetnost sjebala, i zapravo sam shvatila da je to više neki love-hate odnos između mene i umjetnosti. I da mi je i dalje umjetnost često dost ok. (Iako me i dalje često nervira.)

Još neke teme kojima se u predstavi bavim su ženski orgazam, muška masturbacija, umjetnička odgovornost i zujanje u ušima. Spominjem i Konstraktu, Jana Fabrea, Olivera Frljića, Xanax i Isusa.

Uglavnom, bilo bi mi drago da dođeš na predstavu. (Dolje je i malo službeniji opis koji me producentica zamolila da napišem.)

Vidimo se,

jasna


“this is my truth, tell me yours” autorski je projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak u kojemu se bavi svojim odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornost i anksioznost koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi “MandićStroj” redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, Žmak u ovom ŽmakStroju istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo. Iako naizgled nepovezane, teme tinitusa i patrijarhata postaju centralne okosnice ove predstave koja operira na granici stand-upa i izvedbenog predavanja. Stajući prvi put na scenu u ulozi izvođačice, Žmak se bavi pitanjima istinitosti i reprezentacije, participativnosti i odgovornosti, provodeći nas kroz vlastita dramaturška i seksualna iskustva postavljajući pritom sebi i publici pitanja o važnosti i smislu umjetničke proizvodnje u doba divljeg kapitalizma.

Sve vikend izvedbe (19. – 21.5.) su rasprodane. Pozivamo zainteresirane da se prate mrežne stranice KunstTeatra gdje će bit navedeni novi termini izvedbe u lipnju.


autorica i dramaturginja: Jasna Žmak

izvođačica: Jasna Jasna Žmak

oblikovatelj svjetla: Anton Modrušan

podrška za pokret: Ana Kreitmeyer

producentice: Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa), Barbara Zonta (Mesto žensk)

fotografkinja: Sanja Merćep

dizajner: Pavao Kuharić

produkcija: Centar za dramsku umjetnost, Zagreb & Via Negativa, Ljubljana & Društvo Mesto žensk, Ljubljana

partneri: KunstTeatar, Zagreb & VoxFeminae festival, Zagreb & Zavod En-Knap, Ljubljana

premijera: 19. svibnja 2023., KunstTeatar, Zagreb

hvala: Sanja Merćep, Zrinka Užbinec, mentori, sudionici i tim PARL-a 2022, Ana Grbac, Nikola Podkrajac, Petar Sarjanović, Borut Šeparović, Vedrana Klepica, Barbara Matejčić, Katarina Pejović, Dunja Ribarić, Mirta Jambrović, Centar kulture na Peščenici – Knap, Centar mladih “Ribnjak”, Krušče Creative Center, Marko Mandić

Projekt je razvijan u okviru programa PARL – Performance Art Research Ljubljana 2022.

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te Ministarstva za kulturu Republike Slovenije i Gradske općine Ljubljana.


Povezano