Kozlići: Mačak Džingiskan i Miki Trasi

„U Zlarinu, na rtu Bučini, rodila su se jednog ljeta na pragu okrenutom pučini, dva mačića, dva probisvijeta.“ 

Vesna Parun

Ta se dva mačića zovu Džingiskan i Miki Trasi, a premijerno za festival Vox Feminae 2020. njihove ćemo zgode iz zbirke pjesama Vesne Parun gledati u kamišibaj formatu.

Kozlići: Mačak Džingiskan i Miki Trasi | kamišibaj izvedba

„U Zlarinu, na rtu Bučini, rodila su se jednog ljeta na pragu okrenutom pučini, dva mačića, dva probisvijeta…"Napisala je tako Vesna Parun u uvodu svog slavnog romana u stihovima za djecu objavljenom 1968. Ta se dva mačića zovu Džingiskan i Miki Trasi, a premijerno na 14. Vox Feminae ~ VFF Online njihove zgode gledamo u kamišibaj formatu zahvaljujući udruzi Kozlici. Ovu ugodnu večer provedite uz svoje najmlađe, za koje su izvedbu pripremile Vera Pfaff i Relja Dušek, uz predivne ilustracije Nikoline Manojlović Vračar. <3

Objavljuje VoxFeminae u Petak, 8. svibnja 2020.

Vesna Parun, istaknuta predstavnica suvremene hrvatske poezije, rođena je, baš kao i dva mačića, u Zlarinu kod Šibenika 1922. godine (preminula je 2010. godine u Stubičkim Toplicama). Autorica je brojnih zbirki poezije za odrasle, ali i za djecu. Zbirka ‘Mačak Džingiskan i Miki Trasi’ izvođena je već i kao mjuzikl, korištena kao podloga za slikovnice, a sada, zahvaljujući ilustratorici Nikolini Manojlović Vračar, i kao kamišibaj predstava.

Teme o kojima priča progovara nemaju vremensko ograničenje. Džingiskan silno želi otići iz malog sela i vidjeti svijeta. No hoće li u bijelom svijetu naći sreću? Hoće li pronaći nove prijatelje ili će mu stalno nedostajati Miki Trasi? To i mnogo drugoga otkrit ćete u kamišibaj priči „Mačak Džingiskan i Miki Trasi“ udruge Kozlići.

detalj ilustracije, autorica: Nikolina Majnolović Vračar

Izvedba je namijenjena svima od pete godine starosti naviše.


Kozlići su rezultat dugogodišnjeg rada osnivača udruge u različitim organizacijama u kulturi te suradnji na brojnim umjetničkim manifestacijama kroz koje se kontinuirano promišljalo o drugačijim i inovativnim projektima za djecu i mlade. Udruga je osnovana s namjenom približavanja sadržajnog kulturnog programa djeci i mladima.

Kozlići na VFF-u.
Foto: Nina Đurđević

Osnivači udruge, Relja Dušek i Vera Pfaff na istraživačkom su putovanju u Japan otkrili jednostavan, a opet upečatljiv način pripovijedanja kroz tradicionalni japansko kamišibaj kazalište. Kozlići su već, s velikim uspjehom,  nastupali u  osnovnim školama i vrtićima, te na  brojnim manifestacijama i festivalima uključujući i čuveni Ogulinski festival bajki. Stalni su suradnici Društva kamišibaj Slovenije pa nastupaju i na međunarodnim festivalima. U listopadu 2019. godine, nekoliko dana nakon premijere na VoxFeminae Festivalu, odlaze u Meksiko s pričom „Duga“.

Suradnja sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba te Hrvatsko društvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih rezultirala je ciklusom kamišibaj priča na znakovnom jeziku. Kozlići su prva hrvatska članica uglednog međunarodnog društva IKAJA – The International Kamishibai Association of Japan sa sjedištem u Tokiju.

Nikolina Manojlović Vračar, likovna i multimedijalna umjetnica. Članica je HDLU-a, HZSU-a i HDKDM. Izlagala je samostalno te u skupnim izložbama baveći se land-artom i performansom. Bogato iskustvo rada s djecom i za djecu uključuje pisanje scenarija i vođenje emisije Ninin kutak na HRT-u, zatim izdavanje autorske zbirke pjesama Kako misli jure jednog malog Jure, koja je uvrštena u popis lektire prema eksperimentalnom kurikulumu te ilustriranje brojnih slikovnica za djecu. Objavljuje i vlastite slikovnice te sudjeluje na književnim susretima za djecu. Surađuje s brojnim kazalištima kao scenograf te s mnogim organizacijama kao voditelj edukacijskih programa. S udrugom Kozlići surađuje na ilustriranju kamišibaj priča u produkciji udruge (Trilogija Vesne Parun) te kao vanjska suradnica za likovne radionice.


Povezano