Objavljeno

Ženski filmovi ceste

Roadtrip filmovi obično prate priču muškaraca (Easy Rider) ili ljubavni par u bijegu (Badlands, True Romance, Natural Born Killers). No ima i onih u kojima su protagonistice žene. Posljednji od njih je film Wild, s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi.

Witherspoon u tom filmu utjelovljuje ženu na pješačkom pohodu po 1100 kilometara dugoj stazi blizu Tihog oceana. Njene fizičke patnje isprepliću se s psihičkim oporavkom. Priča o ženskom osnaživanju s elementima feminizma, interesantno, napisana je od strane muškarca. U nastavku donosimo još nekoliko primjera.

Thelma and Louise

Ova akcijska drama prati dvije žene u bijegu i dalje je zlatni standard kada govorimo o filmovima ceste u kojima glevne uloge nose žene. Film je potaknuo dijalog  o osnaživanju žena, rodu, nasilju pravdi, te prcepciji žena na i izvan ekrana. Aktualan je i nakon više od 20 godina, a Susan Sarandon i Geena Davis dale su velik doprinos drukčijem pogledu na žene s ekrana.

Leaving normal

Iako proglašena kopijom Thelme i Louise, ne treba podcijeniti uloge koje su živopisno odigrale Christine Lahti i Meg Tilly. Film odlikuje specifičan stil, a redatelj Ed Zwick ekran je ispunio i pamtljivim, raznolikim sporednim ulogama.

Boys on the Side

Neobičnu trojku čine nezaposlena lezbijska pjevačica, agentica za nekretnine s HIV-om i zlostavljana djevojka. Na svom putu suočavaju se s nasilnim muškarcem, neobičnim ljubavima i drugim nedaćama. Istovremeno,  među njima se rađa razumijevanje i prijateljstvo.

Faster, Pussycat! Kill! Kill!

https://www.youtube.com/watch?v=m3JjyvQzSJI

Akcijska eksploatacijska komedija iz 1965., ispunjena brzim autima i usputnim nasiljem. Go-go plesačice otimaju ženu i planiraju opljačkati starca u kolicima.

Kill Bill

Mlada (Uma Thurman) budi se, prevarena, ostavljena i bez djeteta koje je nosila u sebi. Spremna na osvetu, odlazi u pohod na Tokio, Kaliforniju, Texas i Mexico.

Even Cowgirls Get the Blues

I ovdje Umu Thurman gledmo u ženskom filmu ceste. Sissy, sa svojim abnormalno velikim, palcima stopira i putuje Amerikom. Snima reklamu za ženske higijenske proizvode i upoznaje neobične žene. Film progovara o homoseksualnosti, slobodnoj ljubavi, drogama i pravima životinja.

The Sugarland Express

https://www.youtube.com/watch?v=DRsMXxfw0SI

U pričama o odbjeglim ljubavnicima obično muškarci vode glavnu riječ, ali ovdje Lou Jean Poplin (Goldie Hawn) preuzima inicijativu. Oslobađa supruga iz zatvora da bi zajedno oteli sina, no stvari ne idu po planu. Radnja ispričana iz ženskog kuta jedno je od ostvarenja nekarakterističnih za Stevena Spielberga.  

Manny and Lo

Trudna tinejđerka i njezina mlađa sestra bježe od posvojitelja. Kad shvate da ne mogu same, na svom putu otimaju Elaine, prodavačicu u trgovini za bebe. Ispada da je i ona trebala njih koliko i one nju.

Gypsy 83

Dvoje mladih gotičara, Gypsy i Clive odlaze u New York na festival posvećen njihovom idolu. Na putu susreću razne ljude i nailaze na prepreke. Kako bi pobjegli od bolne prošlosti, moraju naučiti prihvatiti sami sebe. Flavorwire


Povezano