Objavljeno

Žene ženama: Indiegogo kampanja za pomoć preživjelima iz Srebrenice

Indiegogo projekt Žene ženama: Glazba kao pomoć preživjelima iz Srebrenice, nastao kroz suradnju međunarodne organizacije Musicians without borders i lokalne udruge Snaga žene, koristi snagu glazbe kao oblik terapije i pomoći ženama koje su preživjele ratno nasilje u Srebrenici 1995. godine.

Mnoge od njih bile su žrtve nasilja, najčešće seksualnog, a nakon rata, prepuštene su same sebi. Najgore je onima koje su zbrinute u izbjegličkim kampovima Jezevac i Visca. Traumatizirane, izolirane i zaboravljene, izgubile su vezu s ostatkom bosanskog društva, a upravo tu vezu ovaj projekt teži ojačati.

Recentna istraživanja ukazuju na pozitivan učinak glazbe u procesu liječenja traumatskih iskustava i ponovnog uspostavljanja fizičkih, emocionalnih i psiholoških veza. Na tome principu osmišljene su i radionice koje potiču sudionice na ples u ritmu tradicionalne bosanske glazbe i držanje za ruke, stvarajući tako osjećaj pripadnosti i solidarnosti, omogućujući istovremeno transformaciju i oslobađanje snažnih emocija.

Žene ženama djeluje već 10 mjeseci pod vodstvom muzikologinje i talentirane glazbenice Almerise Delić.

Tijekom razvoja projekta, pod Almerisinim vodstvom, stvoren je i tuzlanski zbor Hrabre ruže, koji osim što ženama nudi mogućnost glazbenog izražavanja, teži dokinuti podijeljenost žena iz grada i žena koje žive u izbjegličkim kampovima, te u Srebrenici i Potočarima.

Prva godina provođenja glazbene terapije trebala bi biti privedena kraju kroz dva mjeseca, no značajan napredak potaknuo je nosioce projekta da nastave rad na području Srebrenice. Ipak, kako bi tu zamisao ostvarili nedostaju im financijska sredstva, te stoga pozivaju sve da svojim donacijama podrže daljnji napredak projekta. [M.D.] Indiegogo…


Povezano