Objavljeno

Hit Spajsica ‘Wannabe’ u reizdanju zagovara feminističke ciljeve

Dvadeset godina nakon proboja pjesme ‘Wannabe’ Spice Girls po svjetskim top listama napravljeno je njezino feminističko reizdanje koje u prvi plan stavlja rodnu nejednakost, obrazovanje te problematiku dječjih brakova i rodno utemeljenog nasilja.

Pjesmu umjesto Posh, Sporty, Ginger, Baby i Scary spajsica izvode pjevačice iz Indije, Južne Afrike, Nigerije, Velike Britanije, Kanade i SAD-a, a video spot prikazuje žene iz različitih kultura kako plešu u učionicama, na tržnicama in a ulicama dok se u pozadini pojavljuju natpisi poput “jednaka plaća za jednak posao”.

Budući da je video dio projekta kojim se zagovaraju globalni ciljevi UN-a, gledatelje/ice se potiče da ideje o tome što oni/e “jako jako žele” proslijede UN-u.

Victoria Beckham zadovoljna je što se girl power ostavština Spice Girls koristi na ovaj način, a redateljica videa MJ Delaney navodi kako mu je tema “moderni girl power”. “Spice Girls su bile grupa različitih žena koje su se udružile i to ih je učinilo snažnijima. Ove razlike su ono što u videu želimo slaviti, pokazujući istovremeno da postoje i nekek univerzalne stvari koje sve djevojke, svugdje u svijetu jako, jako žele.” [Ž.V.] TheGuradian


Povezano