Objavljeno

Vashti McCollum: Žena koja je razdvojila crkvu od države

SAD su zemlja u kojoj se uvijek naglašava razdvojenost crkve i države, a malo tko zna da je to zahvaljujući jednoj ženi, Vashti McCollum. Ova majka troje djece i honorarna učiteljica plesa, 1945. godine tužila je lokalnu državnu školu u kojoj su se održavali satovi kršćanstva.

Primila je niz poruka mržnje, njezin je sin pretučen u školi, a suprug se morao suočiti s mogućnosti otkaza na svom radnom mjestu na sveučilištu. Ipak, McCollum je ustrajala te tužbu i dobila.

Nedavno je o Vashti McCollum snimljen i dokumentarni film koji otkriva kako je ova žena bila akademski obrazovana i odgajana da razmišlja.

Razdvojenost države od crkve u SAD-u bazira se na presudi donesenoj u njenom slučaju te mnogi niti danas ne mogu u potpunosti prihvatiti ovakav sustav, uključujući i Ricka Santoruma, predsjedničkog kandidata, koji je izjavio da mu ova razdvojenost „izaziva želju za povraćanjem“. Međutim, zahvaljujući jednoj tvrdoglavoj ženi, Amerika je krenula na put prema sekularnom društvu. [S.V.] Msmagazine.com


Povezano