Objavljeno

Zaboravljene junakinje akcijskih filmova

Desetljećima prije no što je Harrison Ford kao Indiana Jones u Raiders of the Lost Ark vješto izbjegao smrt pod masivnom kotrljajućom stijenom, na jednak način sa smrću se utrkivala i Pauline Marvin, glavna junakinja filmskog serijala The Perils of Pauline i tek jedna od zaboravljenih akcijskih junakinja 1910-ih godina.

U vrijeme kada se ženski likovi u akcijskim filmovima doziraju na kapaljku, zgodno je prisjetiti se kako su u jednom drugom kontekstu (npr. prije no što su uopće imale pravo glasa) žene, mašući pištoljima u nastojanju da unište svoje protivnike/ce i izvuku se iz nevolje, dominirale filmskim serijalima i tv ekranima.

Ben Singer, autor knjige Melodrama and Modernity: Early Sensational Cinema and Its Contexts procjenjuje da je između 1912. i 1920. kroz 60 akcijskih serijala snimljeno preko 800 epizoda sa ženama kao junakinjama. Ipak, fascinacija ženskim junaštvom je bila kratkog vijeka, a već ranih 1920-ih junakinje su netragom nestale s malih ekrana.

Da bi se neobična popularnost i brz nestanak mogli bolje razumjeti, važno je promotriti kontekst. U to vrijeme dva su se filmska formata borila za prevlast: kratkometražni i dugometražni filmovi. Kratkometražni filmovi su smatrani normom dok su dugometražni, sa svojim ambiciozno razrađenim radnjama i većim troškovima produkcije, bili novost. U tom ‘rivalstvu’, serijali su se postavili kao svojevrstan kompromis, bili su duljine kratkometražnog filma, ali su izlazili u nastavcima koji su bili vezani likovima i radnjom te su stoga mogli prikazivati nešto kompliciranije radnje nalik dugometražnim filmovima.

Razlog zašto su žene od početka igrale glavne uloge može se potražiti u povezanosti novog formata sa časopisima usmjerenim na čitateljice, 1912. časopis Ladies’ World uključuje printanu verziju jednog od najranijih serijala What Happened to Mary?, a trend se ubrzo širi i u dnevne novine za šire čitateljstvo pa već godinu dana poslije Chicago Tribune tiska Adventures of Kathlyn, prvi serijal koji je osim iste protagonistice nudio i razrađeni narativ koji se iz epizode u epizodu nadograđivao.

Fascinacija akcijskim heroinama se vjerojatno veže i uz interes koji je filmska industrija pokazala za ‘novu ženu’, onu koja nosi manje restriktivnu odjeću, ide gdje god želi i sama rješava misterije. Ulazak žena na američko tržište rada bio je evidentan u svim aspektima filmske industrije, ne samo po broju glumica, već i kroz rastući broj producentkinja, spisateljica i kritičarki, a radi se o napretku koji se velikim dijelom može zahvaliti i naporima sufražetkinja.

Godina 1914.  pokazala se ključnom za uspon filmskih serijala i pripadajućih im junakinja, Grace Cunard se te godine pojavljuje u Lucille Love, The Girl of Mystery, serijalu koji ubrzo dobiva titulu ‘najsenzacionalnije serije slika do sada’, a Pearl White puni naslove kao Pauline Marvin, u uvodu spomenuta ‘kraljica serijala’. Iste godine s pustolovinama kreće i Helen Holmes u The Hazards of Helen, serijalu koji sa 119 epizoda i šest godina emitiranja nosi titulu najdugotrajnijeg. Epizoda broj 13 u kojoj se Helen na vrhu putujućeg vlaka fizički obračunava sa skitnicom odgovornim za njezin otkaz (naposlijetku se izborila i vratila na svoje radno mjesto) je možda najbolji primjer toga što je herojstvo u takvim serijalima značilo i kako se demonstriralo stalnim skretanjem pozornosti gledatelja na snagu i snalažljivost junakinja.

Iako su danas gotovo zaboravljene, junakinje serijala su u 1910-ima bile prave zvijezde. Pearl White je bila toliko omiljena da je u Indiji napravljen spin-off serijala The Perils of Pauline pod imenom Hunterwali u kojem je Fearless Nadia bila princeza koja se maskirala i protiv nepravde borila bičem.

https://www.youtube.com/watch?v=tvWT3V6oqvo

Početkom Prvog svjetskog rata akcijske junakinje su izgurane s pozornice od strane propagandnih filmova poput A Daughter of Uncle Sam u kojima su žene primarno prikazivane kroz prizmu patriotizma i poslušnosti. Nakon rata američka filmska industrija slabljenjem konkurencije uslijed ratnih razaranja i gubitaka doživljava temeljitu promjenu i svojim proizvodima preplavljuje inozemna tržišta. Filmska industrija tada postaje gotovo ekskluzivno muška (i američka) domena, a takva je više-manje i danas, 100 godina nakon akcijskih junakinja koje su se u žaru borbe s vlakova bacale u vodu kako bi izborile nepravdom oduzet posao. [I.A.] TheAtlantic


Povezano