Objavljeno

Za istu ideju investitori skloniji dati novac muškarcima

Nova studija istraživača s Harvarda, Tehnološkog institute u Massachusettsu i škole Wharton, pokazala je da za investitore spol igra bitnu ulogu prilikom odabira poslovnih prijedloga u koje će uložiti svoj novac.

Istraživači su analizirali tri poduzetnička natjecanja te ih usporedili s još dva eksperimenta u kontroliranim uvjetima.

“Saznali smo da investitori preferiraju prijedloge koje im prezentiraju poduzetnici, u odnosu na one koje im prezentiraju poduzetnice, čak i kada se radi o identičnim idejama.“ Također, privlačni muškarci pokazali su se kao najuvjerljiviji, dok fizički atributi nisu činili nikakvu razliku kod žena. Ovo vodi k „dubokom i konzistentnom rodnom jazu u poduzetništvu“, zaključaj je studije.

O rodnoj nejednakosti svjedoči i podatak da su tijekom prošle godine tvrtke sa ženama na čelu dobile svega 13% od ukupnog poduzetničkog kapitala, da imaju manje šanse za odobrenjem poslovnih kredita i čine samo 3% svih tvrtki koje su zaživjele u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ovaj golemi jaz postoji unatoč činjenici da trenutno postoji dvostruko veći broj žena nego muškaraca koje pokušavaju pokrenuti posao, zbog čega rodni jaz u poduzetništvu nikako ne možemo opravdati manjkom interesa. [P.Č.] Feministing…


Povezano