Objavljeno

Yes, You’re a Sexist: Twitterom protiv diskriminacije

Na društvenoj mreži Twitter djeluje stranica Yes, You’re Sexist čiji je cilj objediniti seksističke izjave koje obično započinju frazom „Nisam seksist ali…“. Nadahnuta je sličnim stranicama Yes, You’re Racist i Yes, You’re Gaycist, koje na isti način ukazuju na ostale forme diskriminacije.

Komentari koji se mogu naći na toj stranici mogu biti prilično seksistički, no na takvu vrstu neformalnog seksizma i diskriminacije rijetko se osvrćemo jer ih se prikazuje kao bezazlenu šalu.

Stereotipi koji se provlače kroz komentare obično su već dobro poznati i odolijevaju istrebljenju. Neki od njih su: „Nisam seksist, ali zašto žene voze kamione?“ ili „Nisam seksist, ali jedino se žene još žale na to. Bilo bi im bolje da su ostale u kuhinji.“

Koliko god neki od prozvanih zaista smatraju da njihove izjave nisu seksističke, ili se pak slažu s njima, to prikrivaju prividom šale, te je očito da seksizam nije iskorijenjen iz današnjeg društva.

Društvene mreže koje imaju velik broj korisnika odličan su alat za podizanje svijesti o postojanju diskriminacije i svih njezinih oblika, a njihov neformalni karakter dopušta da se na kreativan i duhovit način bave ozbiljnim temama. [N.Š.] Bust.com…


Povezano