Objavljeno

Vagina je, naime, samoodrživ organ

Foto: Blue and White Underwear © 1992 Portia Munson

U vrijeme kada je internet potpuno zavladao našim životima, a društvene mreže postale platforma za iznošenje stavova i vođenje žustrih rasprava o političkim, društvenim, vjerskim, rodnim i inim pitanjima, ne čudi što u fokus često ulaze i teme vezane uz seksualnost i tijelo.

Proteklog je mjeseca jedna od takvih bizarnijih tema dosegla novi nivo body shaminga, a radi se o hashtagu #pantychallenge koji je izmislila jedna korisnica Facebooka nakon što je na svom profilu objavila fotografiju svojih ‘čistih’ gaćica i putem videa izazvala ostale korisnice da fotografijama dokažu da nemaju iscjedak.

Takvi hashtagovi i trendovi u teoriji mogu biti vrlo pogubni za žene, naročito za mlade djevojke, ali srećom u praksi otvaraju vrata za sasvim drugačije rasprave u kojima osvješteniji/e korisnici/e društvenih mreža ismijavaju ovakve hashtagove ili ih koriste kako bi ostalim korisnicima/ama pružili informacije koje u takvim raspravama izostaju.
https://twitter.com/VEGGytale/status/748974568036036609
Tako je i #pantychallenge izazvao lavinu više ili manje burnih reakcija i pokrenuo raspravu o tome je li vaginalni iscjedak normalna pojava. Kada je riječ o seksualnosti i tijelu, a naročito onom koje se primarno veže uz žene, čak je i uz dostupnost svih relevantnih informacija na internetu očito da postoje tabui o kojima se u društvu ne govori. Vaginalni iscjedak je svakako jedan od njih, što je veoma neobično ako uzmemo u obzir da gotovo (ili više od) polovice ljudi na svijetu posjeduje vaginu, a ukoliko je zdrava, ona luči iscjedak, odnosno sekret.

Vagina je, naime, samoodrživ organ, što znači da se sama čisti lučenjem iscjetka, koji kasnije s nepotrebnim gađenjem promatramo na svojim gaćicama. Ukoliko je vaš iscjedak prozirno-bijele boje, ne postoji razlog za paniku, ona samo obavlja svoj posao! Tek ako se dogodi da vaš iscjedak promjeni boju u zelenkastu ili žućkastu, ili pak poprimi neugodan miris, ona vas alarmira da je došlo vrijeme da posjetite svog liječnika ili liječnicu jer se radi o simptomima moguće upale.

Također, iscjedak se mijenja tijekom vašeg menstrualnog ciklusa, a vaša vam vagina tako daje do znanja u kojoj ste fazi ciklusa i zapravo vam sugerira kada je pravi trenutak da napravite dijete. Iako je ona možda sklona ideji o djeci, to ne mora biti slučaj s njezinim vlasnicima/ama, pa je i promjena u iscjetku jako dobra za vođenje brige o plodnim i neplodnim danima.

Gust, bijeli iscjedak pojavljuje se na početku i kraju svakog ciklusa, a ukoliko nije popraćen svrbežom, ne postoji razlog za brigu. U suprotnom je moguće da imate gljivičnu infekciju, pa je poželjno da posjetite liječnika ili liječnicu. Proziran i rastezljiv iscjedak javlja se nakon ovulacije, dok se proziran i vodenast iscjedak javlja u različitim razdobljima ciklusa i često je pojačan nakon vježbanja. Pojava smeđeg iscjetka, odnosno blagog krvarenja može se pojaviti tijekom ovulacije ili u ranijoj trudnoći u vrijeme kada se trebala pojaviti menstruacija. U nekim slučajevima ovakav iscjedak može značiti da imate ciste na jajnicima ili upalu jajnika, pa ukoliko je kontinuiran, također se savjetuje da posjetite ginekologa/inju.

Za ostale obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama vezanim uz vaginalni iscjedak, svakako predlažemo da umjesto hashtaga #pantychallenge radije konzultirate svoje prijatelje/ice s vaginama ili liječnike/ce.


Povezano