Objavljeno

Upoznajte Qaheru, egipatsku strip junakinju

Qaheru, superjunakinju koja nosi veo, stvorila je egipatska umjetnica Deena s namjerom da se na taj način bori protiv mizoginije i islamofobije. Pokrivena od glave do pete, Qahera patrolira egipatskim javnim prostorima i bori se protiv nasilnih masa, ali i protiv uličnog uznemiravanja.

Nakon pada predsjednika Hosni Mubaraka, u Egiptu su učestali seksualni napadi, pogotovo na trgu Tahrir koji je centar konstantne političke aktivnosti u Kairu. Samo je tijekom protesta koji je počeo 30. lipnja i trajao tjedan dana prijavljeno 150 seksualnih napada. Prema UN-ovom izvješću, 99,3% Egipćanki prijavilo je seksualno uznemiravanje, a 91,5 % njih doživjelo je i fizičko nasilje.

Porast broja seksualnih napada doveo je i do povećanja broja hrabrih i kreativnih inicijativa kojima je cilj zaustaviti takvu vrstu napada. Jedan od njih je i projekt Graffiti Harimi koji koristi grafite kako bi upozorili na seksualno nasilje, a grupe poput Tahrir Bodyguard, HarassMap i Op Anti-SH dokumentiraju napade i štite žene tijekom političkih protesta.

S obzirom na izvješće WHO-a prema kojemu je jedna od tri žene žrtva seksualnog ili fizičkog nasilja, junakinje poput Qahere svakako su potrebne kako bi osvijestile taj problem. [V.V.] Policymic


Povezano