Objavljeno

Umjetnički projekt protiv online seksizma

Studentica Lindsay Bottos (21), na svojoj se internetskoj stranici svakodnevno susretala s neumjesnim komentarima. Iako stranica primarno služi za objavu fotografija njezinih umjetničkih projekata, često objavljuje i svoje portrete, tzv. selfies, koji su postali povod verbalnom zlostavljanju.

„Svakodnevno dobivam gomilu ovakvih anonimnih poruka, i iako se s ovako nečim ne susreću samo žene, sadržaj poruka i njihova učestalost sigurno su povezani s mojim rodom. Djevojke poput mene i ja osobno, svakodnevno se na internetu susrećemo sa ljudima koji misle da su u poziciji komentirati naš izgled“, izjavila je.

Ovo ne čudi, ako u obzir uzmemo da su žene puno češće nego muškarci izložene nasilnoj komunikaciji na internetu. Prema podacima volonterske organizacije Working to Halt Online Abuse od ukupno 3,787 osoba koje su prijavile incidente na internetu u periodu od 2000. do 2012. godine, 72,5% čine žene, a iako u SAD postoji niz saveznih zakona koji kažnjavaju uhođenje na internetu (cyberstalking laws), prema iskustvima žena koje su uložile prijavu, ono je postalo u najmanju ruku besmisleno.

Bottos na uznemiravanje nije odgovorila pozivajući se na pravni sustav, već je neumjesne komentare odlučila ugraditi u svoje portrete, što je rezultiralo sasvim novim projektom, koji ukazuje na dvostruke standarde, seksizam i objektivizaciju s kojom su žene suočene na internetu.

Projektom ‘anonymous’, ona je orođenu mržnju koja postoji na internetu pretvorila u nešto značajno, nešto što svjedoči da je neformalna objektivizacija žena na internetu daleko od bezopasne. [Ž.V.] PolicyMic/PSmag

Fotografije pogledajte ovdje.


Povezano