Objavljeno

Umjetnica parodira seksističke prikaze žena u stripovima

Originalna ilustracija (She-Hulk) i umjetničina interpretacija (Spiderman)

Indijska umjetnica Shreya Arora podriva seksističke prikaze ženskih likova u stripovima suprotstavljanjem originalnih ilustracija i vlastitih crteža, na kojima muške superjunake prikazuje u stereotipno “ženskim” pozama.

Primjerice, She-Hulk ima nadljudsku snagu i brzinu i jedna je od najboljih boraca u Marvelovom svemiru. Također, poput Hulka, potpuno je zelena. No na naslovnici stripa iz 1991. prikazana je u oskudnom bikiniju kako drži loptu za plažu (uz natpis koji sugerira da je tašta).

“Vizualni prikazi Hulka temelje se na njegovoj snazi, dok je kod She-Hulk naglasak na seksualnosti,” kaže Arora, inače velika obožavateljica stripova.

Spider-woman (originalna ilustracija) i Iron Man (umjetničina interpretacija)

Arora preokreće vizualni narativ, stoga na njenim crtežima nalazimo Spidermana s loptom odjevenog samo u tange (po uzoru na She-Hulk), sramožljivog Hulka kako novinama skriva intimne dijelove tijela, Supermana u oskudnom kostimiću Wonder Woman i Iron Mana u sugestivnoj pozi, naglašene stražnjice (po uzoru na Spider-woman).

“Način na koji su prikazane superjunakinje Marvel nikad ne bi primijenio na muškarce,” govori Arora, dodajući da dio problema leži u tome što stripove najčešće crtaju muškarci za druge muškarce.

“Takvi prikazi superjunakinja prevladavaju zbog tog začaranog kruga. Kompanije odabiru određeno ciljano tržište i zatim koriste tu skupinu kao razlog za proizvodnju istih sadržaja. Voljela bih da izdavači stripova shvate da postoji tržište i za inkluzivnije stripove.” BBC

Originalna ilustracija (She-Hulk) i umjetničina interpretacija (Hulk)


Povezano