Objavljeno

DC Comics traži najbolje samoubojstvo gole žene

Nedavno objavljeni natječaj u kojem DC Comics traži nove suradnike zahtjeva od kandidata da što vještije nacrtaju četiri prizora koji sadrže scene popularne strip negativke Harley Quinn, a jedan od njih trebao bi biti onaj u kojem ona gola pokušava počiniti suicid.

Wonder Woman, Batman i Superman samo su dio obitelji DC Comicsa, američkog strip megalomana koji se ovih dana našao na udaru kritike zbog objave natječaja koji bi se u najmanju ruku mogao okarakterizirati kao mizogin.

„Harley gola sjedi u kadi s tosterima, sušilima za kosu i mikserima koji vise iznad vode, te u ruci drži žicu koja će ih sve osloboditi. Promatramo trenutak prije neizbježne smrti. Njen izraz lica govori: Oh, izgleda da je to to što se mene tiče”, tekst je sinopsisa za posljednji od četiri crteža koji bi kandidati trebali priložiti.

Harley, članica tajnog Suicide Squada koji radi za američku vladu, već je poznata kao jedan od najseksualiziranijih ženskih likova DC Comicsa, koji čini se, iako već usred šovinističke afere oko stripaBatwoman, skoro namjerno izaziva kontroverzu objavivši natječaj samo tri dana prije početka Nacionalnog tjedna za prevenciju suicida.

„U ime desetak milijuna ljudi koji gubitak svoji voljenih duguju suicidu, želimo poručiti da je sadržaj iznimno neosjetljiv i potencijalno opasan. Mislimo da je DC Comics trebao pružiti priliku mladim umjetnicima da kreativno prenesu poruku nade“,  glasilo je grupno priopćenje Osim Američke udruge za prevenciju suicida, Američkog psihijatrijskog udruženja i Nacionalnog udruženja za mentalne bolesti.

Internet je preplavljen i kritikama obožavatelja stripa, kao i strip umjetnika koji su na svojim tumblr profilima izrazili negodovanje, a neki od njih dali su i svoju verziju ilustracije.

Iz DC Comicsa oglasili su se službenim priopćenjem u kojem nude ispriku i navode kako smatraju da je cijela priča izvučena iz konteksta, te kako je Harley sama po sebi satiričan lik, a dotična scena namjerno pretjerana u svrhu postizanja dramskog efekta.

Pitanje je samo zašto onda Harley, ako je već toliko osebujan lik da samo doslovni prikaz njenog samoubojstva može prenijeti snagu njene odlučnosti, mora otići u hladnjak poput nebrojenih ženskih strip likova prije nje. [V.M.] The Huffington Post/The Daily Dot


Povezano