Objavljeno

Uhvaćene u mreži konflikta: Intiman prikaz života žena i djece u Pakistanu

Nagrađivana fotografkinja Alixandra Fazzina je za The Guardian otkrila priče iza fotografija koje je snimila tijekom pet godina provedenih u Pakistanu. Iako je izvještavala iz Somaliije i Jemena i iako je provela četiri dana u zarobljeništvu u Liberiji, Fazzina kaže da je Pakistan bio najteže mjesto na kojem je radila.

Jedna od fotografija prikazuje 82-godišnju Sajdu u molitvi. Kako kaže Fazzina, Sajdu su mučili pripadnici Pakistanske vojske. Njezino selo je u blizini afganistanske granice i bilo je na glavnoj crti bojišnice tokom Talibanskog ustanka. Starica je bila previše slaba da bi pobjegla.

Kada je počela akcija protiv Talibana, Sajdu je uhitila Pakistanska vojska, vjerujući da se njezin sin pridružio Talibanima.

“Mučili su je. Vidjeli smo ožiljke na njezinim leđima”, dodala je Zazzina.

Fotografkinja je sa Sajdom razgovarala na jeziku pašto, odjevena u burku da bi sakrila činjenicu da je strankinja. No, prisutstvo dviju nepoznatih žena privuklo je pozornost. Kada je pala noć, 40 – 50 naoružanih muškaraca opkolilo je kuću i pratilo ih s krovova dok su odlazile u žurbi, priča Fazzina.

Fazzina nastoji ispričati priču o ljudima uhvaćenima u sukob, osobito ženama koje su najranjivija skupina. Otmice i silovanja su jako česta su pojava, no teško je naći žene koje bi podijelie svoje priče, kaže Fazzina.

“Ako razgovaraju s nekim, svi će saznati što im se dogodilo i njihove obitelji ih neće moći udati”.

Nakon što je čula za smrt talibanskog zapovjednika za kojeg je znala da je uključen u otmice djevojčica, uspjela je pronaći njegovu tinejdžersku udovicu.

“Bila je lijepa, vrckava mlada djevojka, baš kul tinejdžerica,” kaže Fazzina. “Rekla je da joj je ovaj brak uništio život. Nakon udara u kojem je poginuo njezin muž, ona je pobjegla. Željela se vratiti u školu, ali imala je dijete. Ona se nikada neće moći ponovno udati, a ima samo 16 godina.”

“Vidjela sam kako se za mog boravka zemlja raspala. Kao da je cijela zemlja utihnula. Talibani su pobijedili u mnogo čemu. Unatoč tome, zaljubila sam se u Pakistan”, kaže ona.

“Mislim da nigdje nisam toliko voljela raditi. Bili smo primljeni sa toliko topline. Unatoč svemu, ljudi tamo imaju mnogo snage. Sada, kad gledam vijesti iz Pakistana, srce mi se slama što nisam tamo,” zaključuje Fazzina.

{gallery}fazzina{/gallery}


Povezano