Objavljeno

U filmskom vještičjem kotlu

Vještice, kao protofeminističke ikone, prikazuju snažnu, nesputanu ženskost ali često i prijetnju te izazivaju strah. Kako god ih gledali, neupitno je da su trajni izvor inspiracije za mnoge filmaše/ice.

BAMcinématek, bruklinskoj publici nudi dnevni filmski program tijekom cijele godine, a ovu veljaču posvećuje vješticama u kinematografiji. Izdvojile smo par naslova.

Recentno ostvarenje, film The Witch Roberta Eggersa, uznemirujući je i atmosferičan opis moralne panike koja glavne likove, članove puritanske obitelji, odvlači u paranoju i histeriju lova na vještice 17-stoljetne Nove Engleske. Radi se o jednom od uzbudljivijh horora snimljenih posljednjih godina, te o debitantskom ostvarenju redatelja koji je 2015. nagrađen na Sundanceu.

S naslovom The Witch’s Cradle u režiji Maye Deren vraćamo se u povijest. Film je snimljen 1944. godine, a Deren, avangardna vizionarka i jedna od rijetkih redateljica horora, kroz njega provlači nadrealne simbole okultnog.

Osim ovog jedini film redateljice koji će biti prikazan je Neither God nor Santa Maria (2015) Samuela M. Delgada i Helene Giron u kojem se uspomene na magiju i misticizam isprepliću sa snimkama vještica osamljenog otoka Lanzarote.

Odličnu Anjelicu Huston gledamo u filmu The Witches (1990) Nicholasa Roega. Radi se o ekranizaciji mračne dječje knjige Roalda Dahla. Huston u fantastičnoj camp izvedbi glumi vješticu koja svu englesku djecu želi pretvoriti u miševe. Za lutke koje se pojavljuju u filmu zaslužan je Jim Henson’s Creature Shop.

Veronica Lake je u filmu I Married a Witch (1942) René Claira vještica koja se reinkarnirala nekoliko stoljeća nakon što su je spalili kako bi se osvetila potomku svog progonitelja.

Ljubiteljima/cama horora zasigurno su poznati filmovi Daria Argenta, a njegova Suspiria iz 1977. godine prati mladu američku balerinu koja dolazi u Europu kako bi pohađala prestižnu plesnu školu, ali otkriva da se tamo događa nešto natprirodno. Arganto ne štedi na efektima, od iznimno krvavih ubojstva do bojama zasićenog osvjetljenja.

Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy fantastično su se uklopile u uloge sestra Sanderson, tri vještice ponovo probuđene na Noć vještica u Salemu, gdje su prije 300 godina bile obješene zbog čarobnjaštva. Gledajte ih u filmu Hocus Pocus (1993) Kennyja Ortege.

The Craft Andrew Fleming iz 1996. kroz zanimljivo miješanje crne komedije i magije film prati Sarah, novu učenicu s nadnaravnim moćima, koja se brzo nakon dolaska sprijatelji s tri goth djevojke koje i same posjeduju zanimljive moći. Četvorka ubrzo zagorča život kolegama iz katoličke srednje škole.

Završavamo remek-djelom Carl Theodor Dreyera Day of Wrath (1943) u kojem lov na vještice iz 17. stoljeća povezuje sa strahom od ženske seksualnosti kroz priču o mladoj ženi starijeg svećenika koja se zaljubljuje u svog posinka i riskira progon u svojoj moralno represivnoj okolini.

Ostatak programa pogledajte ovdje.

Povezano