Objavljeno

Treći broj Wooman magazina je online

WOOMAN magazin za kulturu, žensku i feminističku umjetnost, usmjeren je feminističkom stvaralaštvu kao obliku angažirane umjetnosti, te aktivističkim idejama i praksama, a cilj mu je okupiti vizualne umjetnike/ce čiji se rad identificira s temama feminizma.

Radi se o nezavisnoj publikaciji umjetnica Aleksandre Ninković i Sanje Solunac, pokrenutoj 2012. godine u Kragujevcu.

Treći broj magazina Wooman posvećen je interaktivnom projektu ‘Ogledanje u Kragujevcu i Lapovu’, koji predstavlja i afirmira rad umjetnica, književnica i žena koje se bave društvenim znanostima, a u sklopu kojeg je otvorena i izložba Ogledalo diskriminacije, grupe autora/ica čiji su radovi predstavljeni u rubrici galerija.

Sudionice iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije kroz niz radionica i javnih predavanje raspravljale su i educirale se o problemima diskriminacije, te verbalnog i fizičkog nasilja u društvu, o čemu više možete pročitati u člancima psihologinje Sandre Jovanović, Partnersko nasilje – Pogled u realnost i sociologinje Lele Vujošević, Istorija ženskog aktivizma u Kragujevcu.

Osim toga, u rubrici Esej, čitajte o homoseksualnosti i heteroseksualnosti kroz prizmu rodnog i spolnog identiteta, te o ženama u medijima, a u rubrici Pričam ti priču saznajte tko su bile Georgia O’Keeffe, Voltairine de Cleyre i Lou Salomé.

Tu su i nešto poezije, filmskih i literarnih preporuka, teoretiziranje o feminizmu kao književnom pravcu, te intervjui s beogradskim umjetnicama, dizajnericom Milenom Marković i kiparicom Draganom Stanković. [Ž.V.]

Treći broj WOOMAN magazina čitajte online.


Povezano