Objavljeno

Tajno okupljanje legendarnog riot grrrl benda Sleater-Kinney

Nakon 10 godina stanke, američki rock bend Sleater-Kinney izdaje svoj novi album naziva No Cities To Love. Sa sedam albuma koje su izdale u razdoblju od 1995. do 2005. godine, članice benda Carrie Brownstein, Corin Tucker i Janet Weiss koja im se pridružila 1996., definirale su principe indie-rocka, inovaciju u glazbi i neustrašivu strast.

Njihov rad temelji se na odvažnom i kritičkom feminizmu, a novi album koji izlazi 20. siječnja ove godine donosi 10 novih pjesama koje nisu poput mnogih reunion albuma, ziheraška repriza prijašnjih uspjeha, naprotiv, nadilaze ih na melodičniji i turbulentniji način. Ujedno, to je prvi veliki album 2015.

Album je isplivao nakon skoro godinu dana pisanja tekstova pjesama u tajnosti,uz kratka, učinkovita, ali i ograničena snimanja od siječnja do ožujka prošle godine. Po prvi put u karijeri, bend nije izvodio nove pjesme uživo prije snimanja. Također, Sleater-Kinney su obznanile svoj reunion tek podosta nakon vremena od završetka samog albuma.

Corin Tucker kaže: „Bilo je dobro što smo radile u tajnosti i pritom se nismo brinule što drugi misle. Također, nismo imale utjecaja od drugih. Znale smo da želimo učiniti same sebe sretnima. Na albumu nema sporih pjesama i nismo to planirale. Zapravo, bile smo poput konja spremnog za trku, spremne krenuti i oduševljene činjenicom da smo opet zajedno u bendu“.

Devedesetih godina prošlog stoljeća Brownstein i Tucker bile su studentice usred punk-feminističkog procvata riot grrrl pokreta na Evergreen State Collegu u  Olympiji, u državi Washington. U to vrijeme obje su imale svoje bendove, ali su 1994. zajedno počele pisati tekstove koristeći studio na Sleater Kinney Roadu u obližnjem Laceyju.

Nakon zadnje turneje 2006. godine, članice benda ostale su u prijateljskim odnosima te su se posvetile drugim poslovima, bendovima i odgajanju djece. Tucker je dodala da reunion benda nije baš najrazumniji posao kojim se može baviti, ali da je to posao koji najviše voli u životu.

Novi album prepun je likova koji su gonjeni od strane svojih osobnih demona, političkih sila i uzvraćanja udaraca.

Bend kreće na turneju u veljači, a svirat će po velikim klubovima i nekim kazalištima u Sjedinjenim Državama i Europi. NewYorkTimes


Povezano