Objavljeno

Što ‘Konnichiwa’ uistinu znači? (pojašnjenja japanskih pozdrava)

Bogatstvo i kompleksnost japanske kulture očituje se već i u načinima pozdravljanja. Ako Japancu/ki upućujete pozdrav, čestitku ili zahvalu morate paziti na samo nekoliko sitnica, kao što su dob, socijalni status, horoskopski znak, itd.

Izdvojili smo nekoliko pozdrava i njihova značenja koja bi vas mogla iznenaditi. Za početak o uobičajenim pozdravima u danu.

‘Ohayou gozaimasu’ ili samo ‘ohayou’, ovisno o statusu osobe koju pozdravljamo, znači ‘dobro jutro’.

Pozdrav ‘konnichiwa’ je zapravo ‘dobar dan. Često se koristi kao početak rečenice ‘konnichi wa gokiken ikaga desu ka?’, odnosno ‘kako se osjećaš danas?’. Slična se sentenca upotrebljava i navečer, osim što tada umjesto ‘konnichiwa’ koristimo izraz ‘konbanwa’.

Kada se osobi zahvaljujete s ‘arigatou’ želite joj poručiti da osjećate veliku zahvalnost za nešto što je ta osoba za vas učinila.

‘Otsukaresama’ ili ‘izgledaš umorno’ najčešće se čuje u poslovnom svijetu, a upućuje se osobama koje mnogo rade. Iako nama možda zvuči čudno, Japanci ovim izrazom hvale rad, uspjeh i znanje.

Domaćinu večere u znak zahvalnosti izgovara se ‘itadakimasu’, odnosno ‘uzimam’, dok se nakon pojedenog obroka često govori ‘gochisousama’ ili ‘gotov sam’.

I naravno, ukoliko ćete biti u prilici koristiti ove pozdrave i zahvale, nemojte zaboraviti klanjanje kao znak poštovanja. RocketNews24


Povezano