Objavljeno

‘Slut shaming’ i nema tolike veze sa seksom

Istraživanje američkih sociologinja, pokazalo je da imućne i obrazovane žene koriste izraz ‘slut-shaming’ (prozivanje žene zbog njezinog navodnog promiskuitetnog seksualnog ponašanja) kako bi siromašnijim ženama pokazale da im nisu jednake.

Istraživačice su ispitujući 53 žene o njihovom načinu života na sveučilištu došle do zaključka da je definicija ‘slutty’ ponašanja uvelike određena prema klasnim uvjetima, a ne na temelju stvarnog seksualnog ponašanja. Štoviše, imućnije žene najčešće mogu i više seksualno eksperimentirati bez straha da će biti pogrdno prozvane.

Elizabeth Armstrong, profesorica na Sveučilištu Michigan, naglašava tu negativnu ulogu društvenog etiketiranja žene. „To je vrsta nasilja. U zadnjih nekoliko slučajeva, ‘slut-shaming’ je bio odgovoran za samoubojstva djevojaka i mladih žena.“ Ako žene promatramo samo kao žrtve muške seksualne dominacije, propuštamo uvidjeti i odgovornost žena u reproduciranju društvene nejednakosti.

Armstrong i Laura Hamilton, profesorica sociologije na UC-Merced, o rezultatima svog istraživanja pišu u knjizi Paying for the Party: How College Maintains Inequality.

Armstrong i Hamilton su u početku ‘slut-shaming’ smatrale iskrivljenim dvostrukim standardom za seksualno ponašanje muškaraca i žena. No, proučavajući život navedenih ispitanica na sveučilištu, shvatile su da postoji socijalna hijerarhija. Imućnije djevojke iz sestrinstva na svoje ‘slobodnije’ seksualno ponašanje nisu gledale tako kritički nego kao na ono siromašnijih kolegica te su manje brinule da će biti etiketirane droljama.

Koristeći ‘slut-shaming’ za prozivanje siromašnijih djevojaka, pripadnice visokog društva jasno pokazuju da one ne mogu biti dio njihovog skupog načina života, zaključila je Armstrong. AlJazeeraAmerica


Povezano