Objavljeno

Škola Tilde Swinton – drugačiji pristup obrazovanju

Kad su Tildini blizanci navršili/e 14 godina, željela je da nastave obrazovanje po Steinerovom modelu, bez stresa ispita. Prije dvije godine pomogla je stoga osnovati školu.

Drumduan Upper School ima neobične metode, nema spomenutih ispita i testova, nema hijerarhije, a nema ni klasičnog modela u kojem učenici/e jednostavno sjede u klupama. Naprotiv, obrazovanje se ovdje provodi kroz praksu, radionice, glazbu i temelji se na kreativnosti i slobodi mišljenja.

Čak je i državna inspekcija, neočekivano, bila zadovoljna viđenim. Učenici/e su rječiti, samopouzdani, motivirani i prema drugima se odnose s poštovanjem, te izgleda da doista žele biti tamo.

„Nema ocjenjivanja, nema ispita“, kaže Tilda. „Moja djeca sada imaju 17 i proći će kroz školu bez ijednog ispita, jer je škola utemeljena na umjetnosti i praktičnom učenju. Primjerice, oni znanost svladavaju gradeći kanu, izrađujući nož ili karamelizirajući luk. Oni su sretni/e 17-godišnjaci. To je za ne povjerovati, sretni/e su i inspirirani/e.“

Jednom godišnje posjećuju maleni otok Colonsay, na kojem živi samo 120 ljudi. Bez mobilnih telefona i ostale tehnologije, prepušteni/e su vlastitoj inicijativi i kreativnosti, budući da vrijeme uglavnom nije popunjeno isplaniranim aktivnostima, osim dana posvećenog učenju. Tilda smatra da je za njihov razvoj važna ta sloboda za dosađivanje, jer upravo iz nje izrastaju kreativne ideje.

Njihov učitelj Krzysztof Zajaczkowski uspostavio je s učenicima/ama tip interakcije koji se rijetko viđa. Njihova komunikacija temelji se više na dijalogu nego na monologu, a učenici/e ga oslovljavaju s Krzysztof ili Krzys, a ne gospodine Zajaczkowski ili profesore. U raspravi svi mogu sudjelovati ravnopravno.

Pitanje je međutim, hoće li ti učenici/e imati jednake šanse za upis na željeni fakultet, kao i njihovi kolege/ice iz regularnog sustava obrazovana, u kojem su ocjene glavno mjerilo znanja. Pozitivan presedan je Acorn School u Gloucestershireu, koja je vođena sličnim principima kao i Drumduan, a njezini učenici/e bili su primijećeni od strane mnogih prestižnih fakulteta, a svi/e koji/e su pokazali/e interes za studiranje u tome su i uspjeli/e.. TheGuardian


Povezano