Objavljeno

Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja ne trebaju biti rodno neutralna

Većina ljudi koji su doživjeli nasilje u obitelji su žene. One čine oko 90% žrtava teških napada, što pokazuje da je nasilje u obitelji i dalje rodno obilježeni zločin.

Takvo shvaćanje nasilja u obitelji ne znači isključivanje pomoći muškarcima žrtvama nasilja, no pokušaji stvaranja rodno neutralnih skloništa mogli bi smanjiti efikasnost pružanja pomoći potrebitoj većini, piše Salon.

Statistika jasno pokazuje da u borbi protiv obiteljskog nasilja postoji potreba za drugačijim pristupom i odvajanjem žrtava na rodnoj osnovi: 89% žrtava koje su doživjele više od jednog slučaja fizičkog nasilja su žene; žene češće doživljavaju višestruke oblike zlostavljanja; češće doživljavaju seksualno zlostavljanje; i tri i pol puta češće su žrtve ubojstva od strane partnera ili bivšeg partnera, a jedno od tri pokušaja samoubojstava kod žena motivirano je prijašnjim ili sadašnjim obiteljskim nasiljem, piše Polly Neate za Guardian.

“Ništa od navedenog ne znači da muškarci ne doživljavaju nasilje u obitelji i da im nije potrebno pružiti pomoć. Oni su žrtve i mora im se omogućiti podrška. No, muškarci i žene trebaju drugačije oblike podrške. Primjerice, žene će vjerojatno trebati pomoć da prebrode pretrpljeno seksualno zlostavljanje. Nadalje, u istospolnim vezama veći je broj muškaraca koji doživljavaju nasilje nego žena, te će im biti potrebna adekvatna podrška koja je drugačija od podrške koja se pruža muškarcima zlostavljanima od strane partnerice suprotnog spola“, nastavlja Neate.

Rodno neutralna podrška otežava pružanje različitih oblika pomoći, te postoji velika mogućnost da žene neće biti voljne potražiti pomoć u rodno neutralnim centrima. “Nasilje u obitelji može biti iznimno traumatično i kao posljedica toga moguće je da se mnoge žene neće osjećati sigurno u prisutnosti muškaraca neposredno nakon što su napustile nasilnog partnera. Također, zlostavljači znaju biti ekstremno manipulativni i rodno neutralna skloništa donose rizik da zlostavljač tvrdi da je žrtva, i tako dođe u doticaj s osobom koja je od njega pobjegla u sklonište. To je posebno zabrinjavajuće u okruženjima gdje postoji samo jedan lokalni centar. Rodno neutralna podrška nije za nikoga ni sigurno, ni efikasno rješenje“, zaključuje Neate. Salon/Guardian


Povezano