Objavljeno

Hrvatska treba što prije ratificirati Istanbulsku konvenciju

U Hrvatskom Saboru održana je konferencija o Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe, na kojoj su izneseni zastrašujući podaci o problemu obiteljskog nasilja u Hrvatskoj. Naime, u zadnjih desetak godina 300 žena ubili su njihovi supružnici, partneri, sinovi ili drugi članovi obitelji, prenosi Jutarnji List.

Iako je ovaj trend u padu, 11 žena izgubilo je život na takav način prošle godine, a u prvih šest mjeseci ove godine još tri žene postale su dio ove crne statistike.

Sudionici konferencije istaknuli su potrebu da Hrvatska što prije ratificira Konvenciju i složili se unatoč usklađenosti zakonodavstva u području nasilja nad ženama i u obitelji s europskim, praksa govori drugačije.

Predsjednik Hrvatskog Sabora, Josip Leko, istaknuo je kako je nasilje nad ženama najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava u svijetu i izrazio uvjerenje kako će Hrvatska uskoro potpisati Istanbulsku konvenciju u koju su ugrađeni najbolji modeli i prakse pojedinih europskih država u reguliranju ovog problema.

Predsjednik Ivo Josipović, upozorio je kako teška ekonomska situacija potencira opasnost od nasilja. Josipović je istaknuo da se broj silovanja, koje je teško dokazati, posebno ako se radi o ženama koje su u braku, ne smanjuje. “Zbog srama i predrasuda u društvu žene ne prijavljuju nasilnike, a situacija je posebno teška na selu”. Josipović se osvrnuo i na postupak kažnjavanja takvih zločina i poručio da se sekundarna viktimizacija u takvim procesima mora dokinuti, jer se time doprinosi ponovnom poniženju žene.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Flego, dodao je na kraju da osim na posljedice nasilja, pozornost treba obratiti i na prevenciju.


Povezano