Objavljeno

Seksualne igračke kao pomoć žrtvama seksualnog nasilja

Foto: Studio Nienke Helder

Sretan seksualni život za mnoge žrtve seksualnog nasilja se čini izvan dosega. I dok se većina terapija usredotočuje na emocionalni i psihički aspekt, nizozemska dizajnerica Nienke Helder osmislila je niz predmeta, uključujući seksualne igračke, kako bi ženama pomogla da prođu proces oporavka.

Helder je svoje zbirku pod nazivom Seksualno iscjeljenje razvila u suradnji s medicinskim stručnjacima i ženama koje su i same doživjele seksualno nasilje. Osmislila je terapiju iz drugačije perspektive – pronalaženja užitka.

Oslanjajući se na vlastito iskustvo, željela je ispraviti ono što je vidjela kao “klinički” pristup oporavku koji se trenutno koristi. “Ovi alati su prilika da istražite vaš osobni seksualni oporavak”, rekla je Helder.

Zbirka seksualnih igračaka koje je osmislila uključuje četku s konjskim dlakama za istraživanje dodira i škakljanje, ogledalo za lakše promatranje vulve, kao i uređaj za zdjelicu koje vibrira kada su mišići previše napeti te senzor u obliku graha koji svijetli pri brzom disanju kako bi podsjetio na usporavanje i opuštanje.

“Dobivajući biološku povratnu informaciju kroz ove alate, možete vidjeti kakvi se procesi događaju unutar vašeg tijela, što pomaže razumijevanju situacija u kojim tijelo reagira refleksno”,  pojasnila je Helder.

Voditeljica trgovine seksualnim pomagalima namijenjenima žene Renée Denyer tvrdi kako je bitno ženama pružiti podršku:  ”Žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja osjećaju kako im je njihovo tijelo oduzeto. Ali kad postanu spremne razmišljati o seksu, nemaju se kome obratiti, pa smo mi stvorile taj prostor.”

Prema njezinim riječima, upotreba seksualnih igračaka dobar je način za povratak u svoje tijelo. “Posebno oni koji su iskusili zlostavljanje još u djetinjstvu, vrlo rano su naučili isključiti se kada se dogodi bilo kakav seksualni dodir”, kaže Denyer. “Čak i kasnije u životu se distanciraju od svog odabranog partnera. Mi to pokušavamo ispraviti. “

Najvažnije od svega je ženama omogućiti da ponovno istraže seks na zdrav način, u sigurnom okruženju i bez pritiska do kojeg može doći u spolnom odnosu s partnerom.

Iako je put do oporavka dug, korištenje pozitivnog pristupa seksualnosti mnoge žrtve donosi jedan korak bliže sretnom seksualnom životu. 

 

Izvor: The Guardian

Prevela: Martina Oreč


Povezano