Objavljeno

Satyrs: Najstariji gay moto klub (foto)

Kada je 1954. godine osnovan sa samo sedam članova, vjerojatno nitko nije pomislio kako će danas The Satyrs Motorcycle Club biti najstariji gay motociklistički klub, ali i najdugotrajnija LGBT organizacija uopće.

Izložbom The Long Road to Equality, na kojoj je kroz više od 300 fotografija, plakata i video materijala prikazana povijest i drugih različitih gay klubova na području Los Angelesa, obilježena je 60. Godišnjica postojanja kluba. Svi za izložbu skupljeni materijali bit će premješteni u najveću zbirku LGBT povijesti na kalifornijskom sveučilištu.

Povijest kluba započela je sredinom 20. stoljeća, kada je poslijeratna Amerika bila spremna na promjenu, a novim herojem postala je brandonovska figura motociklista obučenog u kožnu jaknu, koji je utjecao i na tada rastuću holivudsku gay moto scenu. Toj buntovničkoj atmosferi pridružio se i klub Satyrs, osnovan jednog subotnjeg prijepodneva kao način suočavanja s policijskim nasiljem i opresijom čije su žrtve tada bili homoseksualci.

Prvi član kluba Chapin Smith u početkuje zajedno s Clintom Olsenom, Randyjem Kinneyjem i još četvoricom drugih prijatelja, organizirao tajna druženja i sastanke. Na jednom od njih nastao je i klupski Ustav, kojeg će kasnije preuzeti i brojni drugi moto klubovi diljem Kalifornije, inspirirani Satyrom i njegovim aktivnostima koje će ubrzo prerasti u pravi pokret.

Takva revolucija označit će početak rasta popularnosti bikera, kao i čitave leather scene, koja će s vremenom doseći mistične razmjere te rezultirati u skoro svakodnevnim druženjima prožetim osjećajem zajedništva u vremenu kada su prava homoseksualaca u SAD-u bila izrazito ugrožena. Najveći je naglasak ipak bio stavljen ponajprije na zabavu i naravno, motore, a sjajni Harley Davidson bio je uvjet za ulazak u klub, čiji su novi članovi, kojih je u više od pola stoljeća postojanja kluba bilo preko 200, morali proći često bizarne rituale inicijacije.

Moto scena je svoje vrhunce doživljavala od kasnih 1960-ih do sredine 1970-ih, a jedan od prekretničkih događaja koji se zbio u to vrijeme bilo je kolektivno suprotstavljanje jednoj policijskoj raciji u leather klubu Larry’s, koje će označiti razdoblje važnih promjena kako za bikersku, tako i za gay zajednicu, a jedan od članova kluba prozvat će taj moment njihovom manjom inačicom Stonewalla.

Ono po čemu je Satyrs ipak najpoznatiji je organiziranje godišnje biciklističke utrke Badger Flats, prvi put održane 1962. godine, koja izuzev moto aktivnosti uključuje i brojne druge sadržaje, poput drag show-ova, skečeva ili stand-up komedije. Ovakva prilika za okupljanje u prijateljskom druženju, utrci je osigurala već legendarni status.

Međutim, nakon tog zlatnog doba bikerskih okupljanja, 1980-ih godina uslijedit će teško razdoblje obilježeno epidemijom AIDS-a, koja će negativno utjecati na odnose u klubu, ali i u široj zajednici. Klub i u takvim teškim trenucima ipak opstaje, te putem humanitarnih akcija pomaže svima koji žive s AIDS-om. Početkom 1990-ih situacija se popravlja na bolje, te gay scena i udruženja postaju sve otvorenija i prihvaćenija u društvu.

Ono što je klub Satyrs u šezdeset godina svojega postojanja pokazao jest na koji način dobro organiziranje na lokalnoj razini može pomoći poboljšanju položaja manjina u čitavom društvu.


Povezano