Objavljeno

Queerography: Sway donosi uvid u azijsku queer zajednicu

Fotografkinja Sway, pokrenula je projekt Queerography, u sklopu kojeg je objavljena knjiga Queerografija: Intimni iskazi kulture, koji kroz fotografiju daje glas jedinstvenim i vibrantnim pripadnicima Queer kulture.

Sway iz Colorada krenula je put Azije ne bi li dokumentirala i povezala se s jedinstvenim zajednicama lezbijki, transvestita i transrodnih osoba u Hong Kongu, Tokiju i Bangkoku. Kako bi što vjerodostojnije zabilježila tu vibrantnu kulturu i esenciju njihova queer identiteta, Sway kroz razgovor o seksualnosti i identitetu ostvaruje iskrena prijateljstva.

„Bilo mi je važno stvoriti sigurno okruženje u kojem će moći izraziti kao pojedinci i omogućiti da se čuje i njihov glas“, izjavila je.

Iako LGBT nudi alternativu glavnom, heteroseksualnom identitetu, Sway smatra kako se nalazimo u vremenu kada dominantan model seksualne orijentacije gubi svoje čvrste konture i postaje izrazito nestabilan i distorziran. U tom slučaju, termin queer postaje neologizam koji za novu generaciju predstavlja fluidan rodno seksualni identitet jedinstven za svakog pojedinca, odnosno, „svatko tko se ne uklapa u društvene standarde dominantnog rodno seksualnog identiteta, zapravo je queer“.

Dokumentirani zapisi svjedoče povjerenju i prijateljstvu, a Sway se nada kako će njen rad potaknuti ljude na zbližavanje bez obzira na rodno seksualni identitet, te širiti slobodu koja će nam omogućiti da prigrlimo vlastitu individualnost. [M.D.] LasVegasWeekly…


Povezano