Objavljeno

Punčke: Mehanizmi obrane (intervju)

Punčke su tročlani ženski bend osnovan u Vinkovcima krajem 2007. godine. U početku je bend imao čak šest članica, no krajem 2009. vraćaju se tročlanoj jezgri koju čine Lucija Ivšić (vokal/gitara), Ena Baćanović (bubnjevi) i Anja Tkalec (bas gitara).

U svom radu ne žele se ograničavati na isključivo jedan glazbeni pravac, već nastoje eksperimentirati sa žanrovima i kombinirati različite utjecaje. Publika i kritika najčešće ih opisuje kao indie-pop sastav s primjesama post-punka, rocka, a ponekad čak i noisea.

Punčke su dosada izdale demo album Robot koji hekla, a nedavno i novi EP Mehanizmi obrane, koji je ujedno i uvertira u nadolazeći album. Punčke možete pratiti na Facebooku, Twitteru, a poslušati ih možete na jednom od koncerata ili putem Bandcampa.

Razgovarali smo s Lucijom Ivšić koja nam je predstavila dosadašnje i buduće projekte benda, kao i njihov novi EP.

 

Reci nam nešto o novom EP-ju. Po čemu se Mehanizmi obrane razlikuju od vašeg dosadašnjeg rada?

Prvo, Mehanizmi obrane, za razliku od našeg prvog demo albuma, imaju svojevrstan koncept. Novi EP sastoji se od četiri pjesme koje smo nastojali uskladiti zvukom i tematikom te na taj način iskristalizirati vlastiti prepoznatljivi izričaj. Rezultat je dogodišnjeg traženja i usavršavanja. Robot koji hekla snimljen je u garaži s jako malo opreme i općenito je puno kaotičniji, dok smo u Mehanizmima vodile više računa o cjelokupnoj atmosferi. Kritika je često album opisivala kao puno ozbiljniji i zreliji od našeg dosadašnjeg rada, s čime bismo se i same složile. Zatekle smo se u novoj životnoj sredini i situaciji te nam je glazba poslužila kao svojevrstan ”mehanizam obrane”, o čemu u biti i govori cjelokupan EP. Svaka od pjesama jedan je način suočavanja sa problemima, životom, svijetom.

Koje biste izvođače/ice izdvojile kao ključne utjecaje na vašu glazbu?

Ono što našu glazbu čini stilski raznovrsnom je činjenica da je svaka od nas odrasla slušajući sasvim drugačije tipove glazbe, od psihodelije šezdesetih pa do hardcore punka. Ipak, u našem zvuku najviše se možda osjete utjecaji bendova poput Televisiona, Joy Divisiona i Patti Smith. Što se tiče samih tekstova, tu bih možda izdvojila imena poput Nicka Cavea ili Tom Waitsa, čija je glazba uvijek izvor inspiracije. Ipak, kao bend koji me najviše formirao izdvojila bih Pink Floyde, koji su me oduševili još u ranim srednjoškolskim danima, a i dan danas ih rado slušam.

Kako stvari funkcioniraju u bendu? Tko piše tekst, tko glazbu i kako se međusobno oko toga dogovarate?

Uglavnom sam ja ta koja napiše tekst i osmisli neku početnu melodiju na kojoj zatim zajedno radimo. Od nedavno imamo novu basisticu, Anju, koja je također sudjelovala u pisanju pjesama na Mehanizmima. Ono što je najzanimljivije u cijelom procesu stvaranja neke pjesme jest činjenica da na početku imamo samo kostur koji se zatim zajedničkim radom i pojedinačnim idejama pretvori u nešto sasvim drugačije. Svaka od nas da pojedinoj pjesmi, a time i cjelokupnom albumu neki specifični dio sebe. Same si dizajniramo covere albuma, same smo si menadžerice i same se promoviramo, što zahtjeva dosta zajedničkog rada i dogovora. To nam nikada nije predstavljalo problem jer smo prvenstveno prijateljice i družimo se izvan benda.

Na čemu trenutno radite i koji su vam planovi za budućnost?

Trenutno radimo na novom albumu. Mehanizmi obrane trebali su poslužiti kao svojevrstan uvod u novi album, odnosno, htjele smo stvoriti prepoznatljiv zvuk i predstaviti se publici kao ”ozbiljan” bend. Iako samo ime benda u prijevodu sa slovenskog znači djevojke, htjele smo biti prepoznate ne isključivo kao ženski bend, već prvenstveno kroz naše stvaralaštvo.

EP se može besplatno downlodirati na našoj stranici, a kupiti ga se može na nekom od naših koncerata ili nas je dovoljno kontaktirati putem emaila. Novac od prodaje EP-ja planiramo uložiti u snimanje albuma.

Trenutno smo na turneji, a u Zagrebu nas možete gledati 17.5. u Saxu.


Povezano