Objavljeno

Prve svjetske liderice: od inspirativnih do tužnih primjera

Sirimavo Bandaranaike i Indira Gandhi

Od 1960. i Sirimavo Bandaranaike na Šri Lanki (tadašnjem Ceylonu) do namibijske Saare Kuugongelwe i hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u 2015. godini, više od 70 žena diljem svijeta obnašalo je ili i dalje obnaša funkciju premijerki i predsjednica, prenosi The Huffington Post.

Iako i dalje postoji jasan nesrazmjer između broja žena i muškaraca na političkim pozicijama moći, one predstavljaju pomak prema rodnoj ravnopravnosti u globalnom političkom sustavu. Neke od njih imale su odlučuju ću ulogu u sudbini svoje zemlje, neke su na poziciji bile samo kratko, ali od nadahnuća do osude koju su izazivale, to su žene koje su krojile i dan danas kroje povijest.


Donosimo vam pregled najznačajnijih i najzanimljivijih.

Već spomenuta Sirimavo Bandaranaike prva je žena na svijetu koja je izabrana za premijerku. Tu dužnost izvršavala je tri puta, 1960.-1966., 1970.-1977. i 1994.-2000. godine. Od kad je preuzela funkciju premijerke, suočavala se s raznim optužbama, od onih da je dobro iskoristila političku popularnost supruga koja je samo porasla nakon njegovog ubojstva od strane političkih protivnika, do toga da nastoji pretvoriti državu u diktaturu.

Tijekom mandata zalagala se za veća ulaganja u socijalnu skrb, promijenila je službeni jezik iz engleskog u jezik sinhala što su neki protumačili kao napad na tadašnje etničke manjine koje su koristile druge jezike te se aktivno bavila pitanjem državljanstva Indijaca na Šri Lanki što je predstavljalo velik problem. Za vrijeme njenog posljednjeg mandata, njena kćer Chandrika izvršavala je dužnost prve predsjednice države.

Par godina nakon Bandaranaikeove kao prve premijerke, u Indiji 1966. premijerka postaje Indira Gandhi. I u ovom slučaju ona nije bila jedina članica obitelji u politici, njen otac Jawaharlar Nehru bio je prvi premijer Indije. Indira Gandhi bila je predvodnica Zelenog pokreta te je svojim odlukama vezanima uz izvoz hrane i otvaranje radnih mjesta za siromašne pomogla u borbi s tadašnjom nestašicom hrane. Do 1984. godine kad je ubijena, bavila se ljudskim pravima, ponajviše pitanjima siromaštva i gladi.


Golda Meir

Još jedna od poznatih i po mnogo čemu revolucionarnih premijerki bila je Golda Meir, izraelska političarka koja je na tu funciju stupila 1969. godine. Izraz ‘željezna dama’ prvotno je korišten uz njeno ime da bi ga se tek kasnije povezalo s, po mnogima kontroverznom premijerkom Margaret Thatcher, britanskom političarkom najdugovječnijeg staža na toj poziciji u Velikoj Britaniji u 20.stoljeću, ujedno i prvom premijerkom u Europi.

Prva pak predsjednica u Europi bila je Islanđanka Vigdis Finnbogadottir 1980. godine. Točno 29 godina kasnije, Island je dobio i svoju prvu premijerku Johannu Sigurdardottir koja je uz to i prva javno deklarirana lezbijka na čelu vlade.

Na Filipinima je 1986. godine s imenovanjem prve predsjednice, Corazon Aquino, označen završetak dugogodišnje autoritarne vladavine u toj zemlji te formiranje slobodno izabranog parlamenta i neovisnog sudstva.


Benazir Bhutto

Benazir Bhutto još je jedna od strašnih žena koja je postigla mnogo pozitivnih promjena u društvu, ali je zbog toga kažnjena smaknućem 2007. godine. Prva premijerka Pakistana i muslimanka na vlasti cijelog se života zalagala i borila za ljudska prava.

Prva žena Liberije, Ellen Johnson Sirleaf, ujedno i prva žena Afrike ako sagledamo situaciju u drugim državama tog kontinenta, koja još uvijek obnaša tu dužnost, također se iskazala borbom za ljudska prava što je i nagrađeno Nobelovom nagradom za mir koju je dobila prije četiri godine.

Han Myeong Sook pozitivan je primjer iz Južne Koreje gdje je bila prva premijerka čime je prekinuta prethodna diktatura. Borkinja za prava žena liberalnih političkih pogleda poboljšala je položaj žena u toj državi.

Angela Merkel, Yulia Timoschenko, Hilary Clinton, samo su još neke od žena koje se nalaze na popisu. Nadajmo se kako će on vremenom postajati sve duži, odnosno da žene u politici neće biti iznimka koja potvrđuje pravilo. Politike koje pak neke od njih zastupaju tema su za sebe.

Više informacija potražite ovdje.

 

Prevela i prilagodila: Mateja Morić


Povezano