Objavljeno

Prva holivudska seks komedija sa ženskom postavom

Debitantski film redateljice Maggie Carey The To Do List je seks-komedija kao što su bile i The Hangover, Superbad i Američka pita. Za razliku od drugih filmova u tom žanru, ovo je priča koju nose i oblikuju žene.

Film je napisala i režirala Carey, a glavnu ulogu tumači Aubrey Plaza, poznata kao April iz serije Parks and Recreation. Zaplet filma je jednostavan: uzorna učenica Brandy Klarke (Plaza) započinje seksualno putovanje i uobičajen popis stvari koje treba napraviti prije fakulteta (pakiranje, odabir kolegija) zamijeni listom seksualnih ambicija.

U filmovima se ženska seksualnost često koristi kao oruđe, mamac, mana ili mjerilo čednosti. U The To Do List, ženska seksualnost je samo normalan dio osobnosti likova. Avanture Brandy Klarke su rijetko osuđivane od strane ostalih likova, i nikada zato što se “ponaša kao drolja”, ili zato što je žena.

The To Do List bavi se dvjema važnim aspektima seksa koji su rijetko prikazivani u filmovima o ženama: faktorom gnušanja, i činjenicom da seks nije nužno povezan s ljubavlju. Seks i gubitak nevinosti ne prikazuju se iz perspektive ljubavi, nego kao aspekti tjelesnosti. Žene koje je Carey stvorila su nesigurne i iskrene, i ponekad ih je teško gledati. Za muške likove seks je jednako stvaran i ne-seksi kao i za žene.

Brandy Klarke i njezina ekipa možda nisu novi arhetipi i ne rješavaju sve problematične aspekte žena i ženske seksualnosti u filmovima, ali The To Do List je korak u pravom smjeru. Ovaj film bi mogao biti prvi u nizu ženskih seks-komedija. Film u europska kina dolazi u kolovozu, a početak prikazivanja u hrvatskim kinima još nije službeno potvrđen. [V.S.] Salon


Povezano