Objavljeno

Probrani podcast: The Heart Radio

VoditeljicaKaitlin Prest i producentica Mitra Kaboli, te cijela serija suradnica i volonterki od 2014-te snimaju nezavisni podcastThe Heart u New Yorku. Koncipiran kao niz kratkih, tematskih serijala na temu ljubavi, veza i seksa, podcast varira od erotskih jednočinki i mini-serija o ljubavnim iskustvima Kaitlin Prest i najbližih prijatelja, do dokumentarnih serija o incestu, rodnom identitetu, ili pojmu braka.

Podcast je višestruko nagrađivan, i za sadržaj i za formu, financira ga IWMF, a broji oko 50,000-60,000 slušatelja po epizodi.

The Heart je započeo život oko 1998, kao radio program na montrealskoj nezavisnoj radio-stanici CKUT pod naslovom Audio Smut (u prijevodu nešto kao Audio Pornjava, op.a.).

U originalu, to je bila emisija o životnim pričama osobama koje se bave prostitucijom, a pokrenule su je aktivistivice organizacije Stella. I Prest i Kaboli su asistirale na emisiji (Prest od 2008-e, Kaboli od 2011-e), naslijedile je, nekoliko puta revidirale koncept, te naposljetku odlučile krenuti svojim putem, i tako završile u New Yorku. Emisija se pretvorila u podcast, umjesto da ih udomi neki novi radio preuzela ih je Radiotopia, mreža nezavisnih podcasta, a nakon prve nezavisne sezone promijenile su i ime. Prest je rekla da im je namjera bila proširiti krug slušatelja, te da su smatrale da je sadržaj dovoljno radikalan da bi bilo dobro da je barem ime podcasta nešto pristupačnije.

Iako je podcast kao forma doslovno eksplodirao u posljednjih godinu dana, te sada svaka veća medijska kuća financira audio sadržaj, povijest podcasta je u veliku ruku vezana za nezavisne radio umjetnike poput Prest i Kaboli, koje su godinama koristile relativnu jednostavnost i jeftinost forme da pričaju priče koje su se u komercijalnim medijima rijetko i teško mogle čuti. The Heart je izvrstan primjer zvučnog samizdata u kojem se isprepliće fina kompozicija glasova i glazbe, dokumentarnog i igranog razgovora, a sve u svrhu novog pristupa nekim starim feminističkim temama.

Piše Prest: “Seks je dio života svakog od nas, a sram nam ne dopušta da jasno govorimo o nečemu što svaki dan utječe na našu psihu. Ako nam odnosi s drugim ljudima ne valjaju, to nam utječe na rad, na sve, međuljudski odnosi su središte našeg individualnog svemira. Sram i naše čudno ponašanje prema odnosima nam ne dopuštaju da se volimo kako bi trebalo. Zapravo se radi o tome. Da se ljudi mogu voljeti kako bi trebalo, svijet bi bio puno bolje motherfucking mjesto.”

S čim početi?

http://www.theheartradio.org/no-episodes/

‘No’, nova sezona Hearta, u četiri epizode govori o djevojkama koje ne znaju reći ne, i dečkima koji ga ne znaju čuti. Prest u njemu spaja svoje dnevničke bilješke, audio zapise seksa, te intervjue s važnim muškarcima u svom životu, uključujući i svog tatu, s kojima priča o tome što zaista prolazi kroz glavu muškarcu koji pokušava iznuditi seks od djevojke, prijateljice, ili poznanice. Serija je upravo puštena u eter, i već je podigla veliku prašinu u nezavisnim krugovima zbog hrabrog seciranja ove poprilično kontroverzne teme.


Povezano