Objavljeno

Pre-teen feminizam stupio na scenu

Časopis Girl Talk, jedan od najprodavanijih časopisa za djevojke do 12 godina u Velikoj Britaniji, pokrenuo je kampaniju #girls are amazing s ciljem prezentiranja osnažujućeg i tematski šireg materijala od onog koji se uobičajeno viđa u časopisima namijenjenim djevokama u pre-teen i teen razdoblju.

Iako ih još ne muče teme kojima se bavi ‘feminizam za odrasle’, mlade djevojke sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo tretmanom koji dobivaju od okoline. Djevojkama je dosta jednoličnosti koju nude mediji, neravnopravnosti koju trpe u školama i ideala koji im se kroz društvo plasiraju kao poželjni.

Časopis Girl Talk je upravo kampanijom girls are amazing ponudio drugačiju perspektivu. Urednica časopisa, Bea Appleby, je povodom pokretanja kampanije  izjavila:

”Nastojimo promicati feminističke vrijednosti – jednakost, solidarnost i osnaživanje te učiniti časopis sigurnim mjestom gdje djevojke mogu naučiti kako biti ponosne na ono što jesu te se upoznati s inspirativnim uzorima. Nisam smatrala pravednim da sve što nudimo našim čitateljicama budu pop zvijezde i supermodeli, želimo ih ohrabriti da kritički promišljaju o tome što je pravedno, a što ne”.

Appleby je priznala da je svjesna da se uključivanjem feminizma u teen časopis izlažu riziku od kritike, s jedne strane od tradicionalista, a s druge od feministkinja kojima bi feminizam u časopisu uz koji se daruju naljepnice za nokte mogao biti problematičan. No, kampanija se pokazala kao popriličan uspijeh. Djevojke su pozitivno reagirale na promjenu sadržaja i same se uključivši primjerima o rodnoj neravnopravnosti s kojom se susreću u školama, a pozitivne reakcije su stigle i od roditelja.

Čitatljelje/ice je posebno oduševila prva stranica časopisa na kojoj će se u svakom broju pojavljivati obećanje: „Voljet ću sebe kakva jesam, Znam da svojim radom mogu postići štogod želim, Prihvatit ću druge onakvima kakvi jesu, Imat ću hrabrosti izboriti se za svoje prijatelje/ice i druge djevojke, Vjerujem da su djevojke ravopravne s dječacima“.

Upravo o rodnoj neravnopravnosti kojoj djevojke svjedoče u školama govori i Sophie Bennett iz udruge UK Feminista. Udruga UK Feminista radi na osvještavanju djelatnika/ca škola o seksizmu te na osnaživanju u borbi protiv istog. Bennet je izjavila:

”Došlo je do nevjerojatnog porasta u broju feminističkih udruga u školama i na fakultetima. Nova generacija djevojaka ustaje protiv seksizma i zahtjeva promjenu’‘, tome u prilog ide i činjenica da postoji sve veća potražnja za radionicama na temu rodne ravnopravnosti za djecu školske dobi i njihove učitelje/ice.

Iako su kampanijom napravili prvi i veliki korak u mijenjanju sadržaja za mlade djevojke, Girl Talk ne planira potpunu promjenu imidža. ”Ipak smo komercijalni časopis, pa bi dijeljenje post-it papirića s porukom ‘Uništi patrijarhat!’ moglo djelovati zastrašujuće na naše čitateljstvo, moramo se prodati i biti konkurentni.”. Tako će na njihovim naslovnicama još neko vrijeme biti zvijezde poput Katy Perry, no s obzirom na pozitivne reakcije koje je dobila kampanija, Appleby se nada kako bi nekad na naslovnici mogli ugledati i Malalu Yasfouzai.


Povezano