Objavljeno

Povijest majčinstva u arhivskim edukativnim filmovima

Irene Lusztig, producentica, redateljica i profesorica filma i digitalnih medija na Sveučilištu California, autorica je filmskog projekta o institucionalnom i ideološkom prikazu rađanja The Motherhood Archives. Film je posvećen propagandi koja je vezana uz trudnoću i porod u 20. stoljeću i obuhvaća više od 100 edukativnih i propagandnih filmova, uključujući sovjetske i francuske uratke iz raznih arhiva.

“Zatrudnjela sam. Filmašica sam.”, izjavila je Lusztig objašnjavajući svoju motivaciju, no također navodi kako joj je prijašnje iskustvo s propagandnim filmom u komunističkim državama pomoglo da uvidi razmjer propagande kojom se mijenjao stav o porodu i majčinstvu kroz prošlo stoljeće.

Film prikazuje povijesni put majčinstva od otkrića anestezije do postmodernog bolničkog poroda, kroz kulturalne trendove kao što su opstetrička anestezija, Twilight sleep, prirodni porod, i Lamaze pokret kroz koje nam prikazuje kako se kroz povijest utjecalo na odluke mladih majki.

Uplitanje politike u reproduktivna prava ne prestaje kod pobačaja, koji je još uvijek kontroverzno pitanje i čime je zasjenio neke druge važne probleme, nego se ispostavlja kako politika ima utjecaj i na spektar izbora koje osoba mora donijeti ukoliko odluči nastaviti s trudnoćom koja se rijetko propituju u javnosti.

Lusztig svojim filmom propituje ideološke utjecaje na žene koje su u važnom životnom trenutku okružene informacijama koje odgovaraju nekom višem kulturnom ili političkom cilju. [N.Š.] The New Inquiry…


Povezano