Objavljeno

Jill Soloway propituje majčinstvo i seksualnost

Afternoon Delight (2013) prvo je dugometražno redateljsko ostvarenje Jill Soloway u kojem istražuje seksualne frustracije i egzistencijalnu dosadu majčinstva više srednje klase. “Ako imate djecu, trebate biti mama. Biti bilo što dugo, nije poželjno”, kaže autorica.

Glavna protagonistica Rachel (Kathryn Hahn) vodi naizgled ugodan život, ima prekrasan dom, uspješnog i predanog supruga te divnog sina. Nekad je bila novinarka, ali kada je suprug Jeff počeo dobro zarađivati napustila je profesionalnu karijeru i posvetila se kućanskim poslovima, radi čega je nezadovoljna svojim životom.

https://www.youtube.com/watch?v=uyRUUkAOSxc

Ako zanemarimo specifičan slučaj ovog lika, vidjet ćemo da se radi o problemu koji pogađa mnoge žene. Kada postanu majke, njihov život u mnogočemu postaje ograničen.

Kao i mnoge druge, Rachel je frustrirana jer vjeruje da bi ju uloga majke trebala u potpunosti ispunjavati i smeta ju što se tako ne osjeća. Novinarka Lauren Sandler smatra da, unatoč činjenici da postoje i drugi putovi kojima žene mogu postići zadovoljstvo, najčešće primamo sljedeću poruku: “Ako imate muškarca, kuću i dijete, sve je riješeno i vaša odraslost imat će smisla”.

Rachelino nezadovoljstvo manifestira se u istraživanju seksualnosti. Nezadovoljna vlastitim seksualnim životom, sa suprugom i još jednim parom odlazi u striptiz bar. Nakon plesa u krilu zainteresira se za striptizetu po imenu McKenna. No, ne radi se o interesu seksualne prirode, nego onom majčinske.

Rachel djevojku zapošljava kao dadilju na pola radnog vremena, a kroz vezu s plesačicom, pokušava vratiti svoje izgubljeno seksualno Ja. Saznavši da McKenna pruža i usluge seksa jednom prilikom s njom odlazi k mušteriji.

Jill Soloway za svoj redateljski debut na ovogodišnjem Sundance festivaluosvojila je nagradu za režiju Directing Award in the U.S. Dramatic Competition. [Ž.V.] TheDailyBeast

https://www.youtube.com/watch?v=xKI0q2e7bGs

Povezano