Objavljeno

Posada Star Treka promijenila spol (u stripu)

Najnoviji broj Star Trek stripa promijenio je spolove poznatoj posadi Enterprisea, koju sada predvodi kapetanica Jane Kirk.

Kapetanica Jane Tiberia Kirk nije jedina: Pavel Chekov postaje Pavlona, Hikaru Sulu postaaje Hikari, Scotty je pretvoren u Marjorie Scott, a inače ženska članica postaje Nyota Uhura postaje muškarac, Nnamdi Uhuro. Spock ostaje Spock, ali više ne poručnik, nego poručnica.

Ova potpuno drugačija posada od one na koju smo navikli poseban je izazov autoru stripa Mikeu Johnsonu, koji ovom zamjenom istražuje koji su aspekti naše osobnosti pod utjecajem roda, a koji ostaju nepromijenjeni.

Laura Sneddon, blogerica koja o stripovima piše na comicbookgrrrl.com, izjavila je kako bi voljela da se po ovoj priči snimi i mini-serija, te da smatra da će ljubitelji stripa biti zadovoljni novitetom.

„Zašto u progresivnom i gotovo utopijskom Star Trek svemiru ne bi postojao svemirski brod s većinski ženskom posadom? Ili čak svemirski brod s rodnom podjelom 50/50? Možda i postoji, ali obrćući rodne uloge baš ovog najslavnijeg svemirskog broda, čitatelje se podsjeća da nema stvarnog razloga zašto bi likovi bili muški ili ženski. Ovakve su priče uvijek interesantne“, kaže ona, „jer dovode u pitanje naše prihvaćanje većinski muških likova, dok smo sumnjičavi prema većinski ženskim postavama, prvo smatramo normalnim, a drugo definiramo ‘ženskim’ ili na neki način ‘nenormalnim’.“

Strip zasad nailazi na pozitivne reakcije, piše blogerica Trekkie Feminist, te se nada kako će promjena ovog tipa potaknuti obožavatelje da spol/rod likova ne uzimaju zdravo za gotovo. [A.M.F.G.] The Guardian


Povezano