Objavljeno

Pokrenuta Women.Com, prva društvena mreža samo za žene

Kao što je nebrojeno puta do sada pokazano, Internet nije sigurno mjesto za žene. Iako čine 58% Facebooka i 84% Pinteresta, mnoga pitanja o kojima žene žele raspravljati i dalje se nalaze van domene interneta.

Upravo zbog toga, bivša zaposlenica Facebooka Susan Johnson pokrenula je internetsku stranicu Women.com, “novi dom” za žene na internetu. Stranica je još u beta fazi i funkcionira na invite-only principu, a svoju pozivnicu možete zatražiti putem Twittera.

 

Kako funkcionira Women.com? Po istom principu kao i Yahoo! Answers, čini se. Korisnice (cis i trans žene) na forumu mogu postavljati pitanja i na njih dobivati odgovore koji se mogu upvoteati. Za razliku od Yahoo! Answers, na kojem su odgovori koliko-toliko anonimni, vaš Women.com korisnički račun povezuje se s Facebookom. Ako nemate Facebook profil, za dodatnu verifikaciju možete poslati svoj LinkedIn profil (ono što svi imamo, a rijetki koriste), ili vlastite fotografije. Tako korisnice imaju malo veći legitimitet, čak i kada koriste platformu privatniju od Facebooka kako bi postavile teška pitanja.

“Imamo predanu ekipu za community management koja je cijelo vrijeme na stranici i prati razgovore kako bi se uvjerili u njihovu autentičnost”, kaže osnivačica stranice, Susan Johnson.

Ovo nije prvi puta da se osniva stranica za društveni networking koja je rodno ograničena – u rujnu prošle godine, u Velikoj Britaniji lansiran je Dattch, besplatna dating aplikacija za žene. Tu je također i Brenda, aplikacija brendirana kao “Grindr za lezbijke”. Dattch također zahtijeva verifikaciju preko Facebooka, pretpostavljamo iz istog razloga kao i Women.com – da se vlasnici stranice uvjere da iza profila stvarno stoji ženska osoba, a ne susjed Đuro opsjednut queer ženama, s tri podbratka i mrljama od znoja ispod pazuha. Prema najnovijim informacijama, taj sistem provjeravanja za sada funkcionira, bar u Dattchevom slučaju. Women.com još je u povojima, i vrijeme će pokazati hoće li dobro funkcionirati i privući dovoljan broj korisnika da konkurira Facebooku. The Mary Sue


Povezano