Objavljeno

Fotografije djece na internetu – da ili ne?

Udruga Roda – Roditelji u akciji, koja aktivno radi na ispunjavanju potreba te zaštiti i ostvarivanju prava djece, roditelja, budućih roditelja i obitelji u cjelini, uključujući pravo pojedinca na izbor utemeljen na znanju, na svom FB profilu, skrenula je pažnju na pitanje sigurnosti djece na internetu.

Navode tako podatak da se danas smatra kako roditelji pretjerano eksponiraju svoju djecu na profilima društvenih mreža, a neki su otišli i korak dalje te su otvorili profile svoje djece u dobi od svega nekoliko godina. No, iako se mnogi osjećaju sigurnima iza postavki privatnosti, složit ćemo se kako je sigurnost na internetu iluzorna stvar koja se lako može ‘probiti’ uz čvrstu namjeru i nešto malo znanja.

U članku na svom blogu Digitalni tragovi, profesionalna učiteljica Lidija Kralj, postavlja pitanje koliko kao roditelji imamo pravo na objavljivanje fotografija vlastite djece?

Ona iznosi podatke tvrtke AVG koja provodi istraživanje Digitalni dnevnici o tome kako tehnologija mijenja roditeljstvo i djetinjstvo. Prema rezultatima iz 2010. godine zabrinjava podatak da je 92% djece u SAD-u vidljivo online prije nego li navrše dvije godine, dok je za Europu taj postotak nešto manji, 73%.

Istraživanje pak iz 2014. godine pokazuje da je 6% roditelja napravilo profil na društvenoj mreži za svoje dijete mlađe od dvije godine te da 25% roditelja slike svoje djece objavljuje na društvenim mrežama objavljuje bez obzira na to kome su te slike dostupne.

Kralj navodi dva ključna razloga protiv objavljivanja fotografija male djece na internetu. Prvi je taj da nemamo pravo obilježiti djetetov život digitalnim tragom koji ono neće moći izbrisati, a drugi razlog je taj da ne znamo tko sve prati naše profile te dijeli ili mijenja fotografije i videozapise naše djece.

Kralj zaključuje da rješenje nije u prestanku objavljivanja fotografija ili videozapisa, ali da prije svega trebamo razmisliti što objavljujemo. Također, neprestano moramo biti u korak s tehnologijom na način da se educiramo, te biti zainteresirani/e za promjene koje ona donosi, kao i prednosti i rizike.

Kao jedan od načina edukacije predlaže čitanje roditeljskog priručnika Sigurnost djece na internetu koji obuhvaćaju pet područja, a to su informacije, komunikacije, stvaranje sadržaja, sigurnost i rješavanje problema. Priručnike možete besplatno preuzeti ovdje. [M.D.]


Povezano