Objavljeno

Pojmovnik: Transmizoginija

Kao i seksizam, transmizoginija je duboko ukorijenjena u društveno shvaćanje spola. Ipak, taj problem se često zanemaruje, a mnogi niti ne znaju o čemu se radi.

Naziv transmizoginija dolazi od riječi transfobija (diskriminacija i negativan stav prema transrodnim osobama) i mizoginija (mržnja i ocrnjivanje žena i općih crta okarakteriziranih kao ženstvenih).Termin je prvi put upotrijebljen 2007. u knjizi Whipping Girl: A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity autorice Julie Serano.

Transmizoginija je uvjerenje kako su muškarci superiorniji od žena i izražava se kroz kulturološku mržnju, nasilje i diskriminaciju prema transrodnim i transseksualnim ženama. Dakle, prema osobama kojima je pri rođenju spol definiran kao muški, no one se identificiraju kao žene. No, one nisu jedine žrtve. Trans* osobe koje se ne identificiraju nužno kao žene, no koje posjeduju ženske karakteristike i /ili se definiraju kroz ženski kraj rodnog spektra također su žrtve transmizoginije.

Dakle, transmizoginija je posebna vrsta seksizma, društveni problem utemeljen na dvije osnove, biti žena i biti trans*.

Prema istraživanju Nacionalne koalicije programa protiv nasilja iz 2012. godine transrodne osobe u Americi doživljavaju tri puta više policijskog nasilje nego cisrodne osobe. Pogotovo je zabrinjavajuće što je polovica transseksualnih osoba koje su prijavile nasilje iz mržnje doživjela neugodnosti od strane policije dok su im se obraćali za pomoć.

Problemu pridonose i mediji koji transrodne osobe prikazuju kao žrtve nasilja ili kao opasne zločince. Često su u filmovima i televizijskim serijama portretirani kroz patologiju, naglašenu seksualnost, preljub i prostituciju.

Transmizoginija je zanemarena i u krugovima koji se bore protiv seksizma i homofobije. Trans* žene su i dalje isključene iz mnogih isključivo ženskih događanja. Tako neke feministkinje govore protiv samog postojanja trans* žena, uz argument da one nisu autentične i da štete pokretu.

Shvaćanje i širenje riječi o transmizoginiji apsolutni je imperativ feminizma. Potrebno je naglasiti društvu kako rodne uloge nisu fiksne i kako nema ničeg sramotnog u izražavanju ženstvenosti. Libela


Povezano