Objavljeno

Pimpkillah: Nova heroina strip scene

U svijetu stripa teško je naići na slojevite ženske likove s kojima se možete poistovjetiti. Oni uglavnom predstavljaju dodatke muškim protagonistima koje je potrebno spasiti i obožavati ili su pak kao malobrojne istinske heroine svedene na ʺborbene seksi igračkeʺ. Serija indie stripova Pimpkillah zato odiše svježinom u žanru u kojem su dobro napisani ženski likovi rijetkost.

Autorica Sarah Bitely počela je pisati Pimpkillah prije pet godina, pronalazeći inspiraciju u eksploatacijskim i grindhouse filmovima 70-ih. Započet kao scenarij, s vremenom je evoluirao u seriju noir stripova u kojima anti-junakinja Sloane Stone uranja u zloglasno podzemlje Los Angelesa kako bi osvetila sestru, prostitutku, koju je divljački pretukao njezin svodnik.

Suočavajući se s temama gubitka i iskupljenja, Bitely spretnim pripovijedanjem gradi složen i privlačan lik te se odmiče od klišeja dame u nevolji.

Bitely sebe smatra feministkinjom i brani junakinju Stone koju neki posve neopravdano smatraju feminacisticom. „Ne znam zašto se govori da je tema Pimpkillaha mržnja prema muškarcima. Volim ljude te sam odlučila u strip uključiti i pozitivne muške likove. Zadivljuje me kako pojedinci misle da ih žene ugrožavaju“, čudi se ona.

Glavna poruka stripa je da svatko zaslužuje poštovanje i ljubav, bilo da je riječ o seksualnim radnicima/ama ili učiteljima/cama. „Želim da čitatelji/ce suosjećaju s mojim likovima. Želim da shvate kako nije riječ o besmislenom nasilju koje se nastoji opravdati. Naprotiv, poanta je u tome da ono nije uvijek rješenje za svjetske probleme. Nasilje je začarani krug i to je ono što Sloane Stone mora shvatiti na svom putovanju“, objašnjava Bitely.

Pimpkillah naglašava ranjivost seksualnih radnica. No, Sloane Stone ne pokazuje samo njima kako uzeti stvari u svoje ruke, nego uči sve žene da budu odgovorne i preuzmu kontrolu nad svojim životima. „Ona je katalizator koji oduzima moć zlostavljačima“, govori ona i dodaje kako neće svi svodnici u budućnosti biti isključivo muškog roda.

„Mislim da je važno prikazati i muškarce i žene kao antagoniste jer je to realnost. Postoje žene koje iskorištavaju druge žene i mlade djevojke na ulicama diljem svijeta. Riječ je o tome da se pojedini muškarci i žene liše moći koju sustavno zloupotrebljavaju“, ističe ona.

Heroina Sloane Stone nije bespomoćna, pretjerano seksualizirana lutka kao većina ženskih likova u mainstream stripovima. Bitely stvara atletski građenu Sloane, spremnu na tešku borbu protiv svodnika.

Sloane ne upada u kategoriju jednodimenzionalnih ženskih likova, odnosno ne igra ulogu nečije supruge, djevojke, femme fatale ili djevojke iz susjedstva. „Htjela sam da lik Sloane Stone bude posve različit od onih na koje sam navikla u stripovima. Htjela sam da posjeduje složenost karaktera koju sam susretala samo kod muških likova. Sviđa mi se ideja o antijunakinji. Sloane je nekonvencionalna u načinu na koji želi pomoći ženama. Čini pogreške, nije savršena, ali ima dobre namjere“, objašnjava ona.

Bitely se glasno zalaže za legalizaciju seksualnih usluga. „Poštujem prava seksualnih radnica i ne vjerujem da prostitutke treba kazneno goniti. Prema mom mišljenju legalizacija prostitucijeomogućila bi ženama da prijave bilo koji oblik zlostavljanja policiji, a same pritom ne bi bile kažnjene.“

Više informacija potražite na službenoj web-stranici ili na Indie Comics Trackeru. Ms. Magazine


Povezano