Objavljeno

Gender Week na Feminist Timesu

Feminist Times, feministički časopis vođen geslom „život, ne stil života“, prošli je tjedan posvetio problematiziranju roda. Tijekom Gender Weeka objavljeni su tekstovi koji razmatraju koncept roda s pozicija biologije i esencijalizma, performativnosti, kondicioniranja, te kroz binarne i ne-binarne argumente.

Rod je termin koji najviše polarizira, ali i ujedinjuje feminističke skupine. Povijesni je spor između liberalnih (rod je osoban) i radikalnih (rod nije prirodan niti izabran) feministkinja. Tijekom tjedna analizira se i odnos roda i opresije, odnos roda i nasilja nad ženama (ne samo obiteljskog), binarnost/pluralnost roda, socijalizacija dječaka u kapitalističkom patrijarhalnom društvu, život i ljubav Andree Dworkin onkraj roda.

Razmatrali su se i novi oblici cyber bullyinga kao što je doxing (maliciozno online outanje nekog pojedinca), TERF (Trans-Exclusionary Radical Feminist) ratovi i pozicija kazneno-pravnog sustava u virtualnom svijetu.

Zanimljiva je i rasprava o feminizmu i fetišizaciji izbora. Obilje izbora koje uživa suvremena žena često je samo feministički šik koji se prodaje. Izbor je i dalje privilegija, a ne pravo mnogih žena, budući da im složena arhitektura životnih i društvenih uvjeta onemogućava donošenje odluka.

Odabranim Gender Week sadržajima pristupite ovdje.


Povezano