Objavljeno

Pariz protiv biorazgradivih wc rola

Biorazgradive role WC papira koje se mogu baciti u školjku činile su se revolucionarnim izumom koji će smanjiti otpad, ali vlasti u Parizu postale su sumnjičave. Pariški dogradonačelnik zadužen za čistoću i gospodarenje otpadom, Mao Peninou, izjavio je da je mali cilindar sve samo ne ekološki i uzrokuje probleme u gradskom sanitarnom sustavu, a vodi i do razvijanja loših navika, piše The Local.

“To je najočitiji primjer tehnoloških inovacija koje se predstavljaju kao nešto pozitivno, kad to uopće nisu”, rekao je Peninou, koji vjeruje da su biorazgradive role u suprotnosti s kodeksom o zdravlju i lokalnim propisima čistoće.

Na svojoj internetskoj stranici Lotus, proizvođač spomenutih biorazgradivih rola, tvrdi da je njegov Aqua Tube jedini koji može biti bačen u zahod. “Ne pokušavajte ovo sa bilo kojom drugom WC rolom”, tvrdi tvrtka. “Nakon što povučete vodu, Aqua Tube će nestati u WC, a počet će se odmah raspadati”.

No, Peninou nije uvjeren. Njegov napad na Aqua Tube role, koje je i sam upotrebljavao, proizlazi iz nedavnog posjeta kanalizaciji ispod pariških ulica. “Razumijem praktičnu stranu. No, čak i ako se rola raspadne, prlja vodu i začepljuje postrojenja za pročišćavanje vode”, rekao je on, prije podsjećanja da tretiranje otpadnih voda Pariz svake godine košta 212.000.000eura.

“Sve što potiče ljude na bacanje stvari u WC školjku je loše”, dodao je. “Ako rolu bacimo u smeće može se reciklirati.”

SCA Hygiene Products , matična tvrtka branda Lotus pripremila je svoj ​​odgovor na napad, ali glasnogovornik se nije složio da biorazgradiva rola ima negativan utjecaj na okoliš. Iako nezavisna studija na biorazgradivim rolama nije provedena, na svojoj internetskoj stranici Lotus kaže: “Koristeći metodologiju koja je razvijena od strane vanjske stručne skupine, proveli smo cijelu Lifecycle analizu. Rezultati potvrđuju da ne postoji razlika u pogledu utjecaja na okoliš”. No, tvrtka također savjetuje potrošačima da prazne role papira recikliraju, ako su to i do sada činili. [V.U.]


Povezano