Objavljeno

P is for pussy – knjiga za djecu koja će nasmijati i odrasle

A je za Ass, B je za Blow…, i tako listajući stranice, svih 26 slova abecede postaju subverzivne igre riječi u knjizi Elisse Blount Moorhead. P is for pussy je novi, zabavan doživljaj jezika i njegovih mnogostrukih značenja u različitim jezičnim kontekstima.

Elissa je provela godine razmišljajući o riječima, a među prvim inspiracijama navodi svoju kćer s kojom je uvijek bila u potrazi za lijepim i netradicionalnim dječjim knjigama i autorima/icama. Na jednom putovanju čitale su knjige abecede i tada je u šali počela razmišljati o alternativnim riječima kao B je za booty, a do kraja putovanja izmislila je svih 26.

Od prvotne ideje o stvaranju pametnije i zabavnije dječje knjige koja će privući roditelje na jednoj i djecu na drugoj razini kao Muppets show u 70.- ima do potpune realizacije, bilo je potrebno oko osam godina. U svemu tome najviše joj je pomogla Meltem Sahin, svojim ilustracijama koje su mnogi kritičari/ke proglasili/e ružnima ili presofisticiranima za dječje knjige, ali upravo u njihovoj nekonvencionalnosti, Elissa je pronašla ljepotu.

Knjiga predstavlja listu dvosmislenih ponekad trosmislenih riječi koje se odnose na feminističku kulturu, hip-hop, afro-američki govor i rekreacionalno konzumiranje droga.

Granica između uvredljivog i subverzivnog je tanka poput oštrice. Bila sam svjesna toga. Napustila sam mnoge ideje,… “, rekla je Elissa.

Postoje neke riječi koje su Meltem i Eleanor zajedno promišljale i kada bi pomislila da se neka riječ ne uklapa zamolila bi Meltem da ju vizualno predoči.

Kada smo raspravljale o riječi ‘hoe’, naprimjer, kako da pomognemo ljudima shvatiti da se radi o ženskoj snazi, a ne o riječi koja se koristi u negativnom smislu kako bi se opisao promiskuitet. Htjele smo ju iskoristi kao riječ za oslobođenje. “

I tako je H kao hoe postala ilustracija snažne žene koja stoji dok svi muškarci sjede u njezinoj motici (hoe) , kovrčave kose koja je aluzija na različitost rasa.

P is for pussy nastala je pod utjecajem kampanje We Need Diverse Books, koja nastoji promicati knjige za djecu i mlade koje odražavaju živote svih mladih ljudi i različitost njihovih iskustava. Ta se raznolikost prema Elissi ne odnosi samo na rasu, etničkost i sl., nego i na različitost priča i perspektiva povezanih s načinom odrastanja. Ilustracije u knjizi razlike među likovima ne stvaraju na temelju rase, već dojmom o raznolikosti njihovih karaktera. BitchMedia/Colorlines


Povezano