Objavljeno

Otporna na Hollywood – skretanje s platna na pravi put

Pažnja! Pažnja! Knjiga koja nam je trebala i koju smo napokon dobile! Govorimo, naravno, o novoj knjizi Mime Simić Otporna na Hollywood – ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova.

Za Simić nema svetih krava: svaki je hollywoodski film, redatelj, lik materijal za ozbiljnu analizu. Da, tako je – i Willy Wonka. Pogotovo on! Treba imati na umu da je pozicija iz koje Simić vrlo dosljedno analizira i kritizira američki Bollywood – pozicija rodno i spolno osviještene kritičarke. Ona se koristi svim raspoloživim sredstvima kako bi film uhvatila za rogove, ali najčešće piše iz queer perspektive iz koje se najbolje vidi koliko je Hollywood umjetno sladak i neprirodno straight. Svako je skretanje – silazak s platna, odlazak na marginu. Otporna na Hollywood, međutim, pokazuje da je upravo to skretanje jedini način da film doista pogledate. Bez tih interpretacijskih diverzija – odlazak u kino svodi se na puko jedenje kokica i ispijanje Coca-Cole.

Uostalom, ako čitate ovaj tekst znači da se već skrenule i na pravom ste putu. Dodajte tome i knjigu Mime Simić i nikada se više nećete izgubiti. Pogotovo ne u kinu. (10/10)

Više:

Knjigu možete naručiti od izdavača: Hrvatskog filmskog saveza. Cijena: 100kn.
Pročitajte i osvrt Dragana Juraka na Moderna Vremena Info.
Na cunterview.netu objavljeni su i slijedeći osvrti Mime Simić:


Povezano