Objavljeno

Osam načina da izuzmete Majčin dan iz potrošačkog zagrljaja

Iako možda mali shopping i kupnja sitnica nije ništa pogrešno, zastrašujuća je činjenica da samo Amerikanci za obilježavanje Majčinog dana potroše oko 20 milijardi dolara. To bi bilo u redu kad bi novac kupio poštovanje prema radu majki, no svi znamo da to nije tako. Za praznik koji su osnovale mirotvorke koje su borile protiv komercijalizma, trenutna kapitalistička fama oko ovog praznika je izvan svakog dostojanstva.

Majčinstvo se slavi u različitim kulturama i supkulturama, ali američka verzija, koja je proizašla iz ženskog mirovnog pokreta, postala je globalno popularna.

Prvotna ideja je bila odati počast majkama koje su izgubile sinove u ratu. Organizirali su se pomirbeni susreti majki čiji sinovi su se borili na suprotnim stranama Američkog građanskog rata. Desetljećima prije no što je američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio Majčin dan praznikom, žene su se okupljale u Mother’s Day Work Clubs te pokušale očistiti vojne tabore Unije i Konfederacije od tifusa. Julia Ward Howe, 1872. godine pozvala je na slavljenje Mother’s Day for Peace, kao prosvjed protiv nasilja.

Anna Jarvis poznata je kao moderna majka Majčinog dana, zagovaravši proslavu ovog praznika kao „dana osjećaja, a ne profita.” Jaris, iako nije imala vlastite djece, provela je čitav život boreći se protiv izrabljivanja ovog praznika. U borbi protiv komercijalizacije, organizirala je brojne prosvjede, prekinula konvenciju proizvođača slatkiša te je bila uhićena zbog narušavanja reda i mira prilikom okupljanja majki američkog građanskog rata.

Anna Jarvis umrla je kao i mnogi aktivisti/kinje – u siromaštvu i u ludnici. Stoga feministkinja Ariel Gore poziva da Majčin dan u čast Anne Jarvis i ostalih aktivista/kinja, provedemo u miru ili remećenju mira (ako je to potrebno) te donosi osam ideja kako početi:

1. Čestitajte Majčin dan marginaliziranim majkama

Vizualno prikazivanje Majčinog dana uglavnom se svodi na prikaze heteroseksualne udane bjelkinje u 30-tima. No, praznik također treba čestitati queer roditeljima, samohranim i razvedenim majkama kao i majkama tinejdžerkama.

2. Nabavite posebne čestitke

Nisu svi proizvođači čestitaka šarlatani. Ako želite poslati majci ili ocu čestitku, pokušajte nabaviti one, čiji je profit od prodaje ide u humanitarne svrhe. Možete se poslužiti i elektronskim čestitkama iz kolekcije Mammas Day koje odaju počast svim majkama i obiteljskoj različitosti.

3. Pretvorite svoju bol u akciju

Ako ste izgubili majku ili ju nikad je niste upoznali, nemojte provesti Majčin dan u tuzi, već se pokušajte aktivno uključiti u rad neke humanitarne udruge ili neprofitne organizacije, čiji je program posvećen tom danu.

4. Aktivirajte se! Pomažite u podizanju svijesti o problemima koji utječu na majke i djecu

Uključite se npr. u međunarodne akcije, koje se izravno ili neizravno bave problemima majki i djece. Primjer tome je kampanja na društvenim mrežama #BringBackOurGirls, koja se fokusirala na nedovoljno medijsku popraćenost otmice više od 200 tinejdžerka u Nigeriji.

5. Objasni očinstvo

Objasnite muškarcima u svom životu kako da uspostave bolju vezu i budu odgovorniji u odgoju djece te tako pomognite u izgradnji anti-patrijarhalnog društva.

6. Pomozite majci s čišćenjem i pospremanjem

Sigurno ste svjesni/e da bi svakoj majci dobro došla pomoć u čišćenju, stoga operite suđe, napravite večeru prijateljima/icama s djecom ili im pričuvajte djecu.

7. Kupite cvijeće od malih proizvođača

Baš kao i čestitku, kupite cvijeće od lokalnih prodavača/ica, koje je uzgojeno na ekološki način. Majke i djeca radnici/e rade po 20 sati dnevno nekoliko tjedana prije Valentinova ili Majčinog dana. Pokažite i njima svoju ljubav.

8. Nosite otkačeni muški šešir

Nemate nikoga i želite na drugačiji način proslaviti majčin dan? Provedite dan u stilu Anne Jaris. Nosite šešir.

Za kraj podsjećamo na važnost valorizacije rada žena kroz infografiku UN Women Kazna majčinstva, utemeljenu na podacima iz UN-ovog izvješća o napretku na polju rodne ravnopravnosti s fokusom na ekonomski položaj žena.


Povezano