Objavljeno

Opservacije psihoterapeutkinje o ‘alpha’ ženama

Tijekom proteklog desetljeća njujorška psihoterapeutkinja dr. Sonya Rhodes primijetila je kako većina žena koje dolaze u njezinu ordinaciju ima nešto zajedničko. Naime, premda su sve „samouvjerene, uspješne i privlačne, nesretne su i frustrirane neuspjesima na ljubavnom planu“, piše Rhodes u svojoj novoj knjizi The Alpha Woman Meets Her Match. How Today’s Strong Woman Can Find Love and Happiness Without Settling .

Dr. Rhodes, stručnjakinja za veze s 30 godina iskustva, zapitala se zašto te ‘nove alfa žene’ ne uspijevaju pronaći životnog suputnika. Zaključila je kako trebaju odustati od potrage za tzv. idealnim partnerom, jednako uspješnim alfa muškarcem i usmjeriti svu pozornost na njegovog beta antipoda, „pouzdanog, odgovornog i obzirnog“ čovjeka koji je „možda baš onaj pravi“.

Budući da je partnerstvo dviju alfa recept za katastrofu, jer je zbog čestih borbi za moć i prevlast izloženo najvećem riziku za razvod, one bi trebale biti u potrazi za betom koji se ne boji jakih žena. „On je uvijek spreman pomoći, ali nije pokoran, uspješan je, ali nije radoholičar, uporan je, no nesklon sukobima. Iako san mnogih žena, svejedno je podcijenjen u kulturi u kojoj vlada alfa muškarac“, kaže Rhodes.

Danas, kada gotovo 40% australskih žena zarađuje više od svog partnera , postavlja se pitanje zašto se beta muškarac tretira kao drugorazredni izbor. Dr. Rhodes, čiji savjeti nisu mogli doći u bolje vrijeme, kaže da to ne znači kako se žene trebaju udati za nekog inferiornog. „Beta muškarac je pravi ‘ulov’, jer je programiran za partnerstvo. On je vrlo poželjan izbor za one žene koje žele podijeliti obiteljske i radne odgovornosti s obzirnim i brižnim čovjekom koji ima dovoljno samopouzdanja da se ne osjeća ugroženo alfa ženom. On će podupirati i poštivati svoju partnericu te brinuti o njenim potrebama. Mislim da je to sjajno“, izjavila je ona.

Osim što naglašava razliku između požrtvovnog, savjesnog i radišnog bete te narcisoidnog i lijenog omege uvjerava da veza dviju alfi nije osuđena na propast. „Ako ste s njim u braku važno je prepoznati vlastite ciljeve i samouvjereno ih predstaviti partneru. Morate imati jak ego kako biste dijelili vlast i izbjegli podčinjenost.“

Kako bi lakše utvrdila osobine ličnosti i prirodu ljubavnih veza dr. Rhodes sastavila je kviz. Riješite ga i otkrijte vašu razinu alfa i beta osobnosti. SidneyMorningHerald…


Povezano