Objavljeno

Od sekstinga do intimne njege – istraživanje ženskosti kroz tepiseriju

Umjetnica Erin Riley suvremenu žensku svakodnevicu donosi i prenosi preko nečeg poimanog vrlo tradicionalnim – tepiha.

Slike ženskog intimnog svijeta koja se često ‘stavljaju pod tepih’ poput nespretnog brijanja nogu, poteškoće s poziranjem za (polu)gole selfije i druge aktivnosti kojima se podvrgavaju žene unutar svojih domova, Riley pretočava u vrlo zanimljive radove na tkivu sasvim uobičajenog stambenog inventara.

U svojoj najnovijoj seriji radova 18/bi/f/ma, Riley  praksu izrade tepiha donosi na sasvim novu razinu. Kroz zahtjevan i intenzivno fizički medij, odnosno izrađujući tapiseriju od pamuka i vune, umjetnica razotkriva nevidljive trenutke iz života mnogih žena koji se sa pikseliziranih ekrana mobitela sele na višestruko veći format.

Umjetnica ujedno slavi i kritizira svijet opsjednut slikom koji mnoge mlade djevojke nagoni na opsesivno dokumentiranje i neprekidni performans te pretače fotografije nastale u hipu, spremne da budu uploadane, podijeljene  i obrisane samo jednim klikom, kroz dugotrajan proces u umjetnička djela tehnikom starijom nego li je ona sama.

„Volim tapiseriju, jer je medij koji vas neprestano iskušava. Radim na tkalačkim stanovima od kojih je većina starija od mene, stoga trebam biti savjesna da ih tretiram dobro i popravljam, da bi živjeli još dugo poslije mene. Volim također to što je fizički medij, pa nakon dugog dana možeš vidjeti koliko si odradio/la i vrlo je zahtjevno ponovo se upustiti u izradu. Tvrdoglava sam, stoga činjenica da imam osobne izazove na svakodnevnoj razini, na mene djeluje inspirativno.“

{gallery}tepisi{/gallery}

Putem svoga rada, Riley se nada da će se povezati s brojnim mladim ženama diljem svijeta, koje svoje večeri provode s mobitelom u jednoj ruci i kozmetičkim priborom u drugoj, pripremajući svoja tijela i umove za neku avanturu, koja ih čeka.

„S autoportretima postoji čežnja da se povežete s drugim ljudima, da objavite da postojite i nadate se kako će se i drugi s vama poistovjetiti. Želim podijeliti komadiće sebe te dopustiti drugima da vide ‘prljavu’ stranu života, koju sve mi pokušavamo sakriti.“  The Huffington Post


Povezano