Objavljeno

O vinu, poslu, Italiji i mizoginiji u vinskoj industriji Italije

Hande Laimer, ljubiteljica talijanskih vina iz Turske, napustila je marketinšku i IT karijeru u Njemačkoj i otvorila vlastitu kušaonicu vinau Rimu. U intervjuu za The Local, kao strankinja, govori o svom životnom i poslovnom potezu te poteškoćama s kojima se susrela na tom putu.

U prosincu 2007. godine, Laimer se preselila u Rim i počela pretvarati svoju ljubav prema talijanskim vinima u posao. Trebalo joj je četiri mjeseca da pokrene Vino Roma jer nitko baš nije razumio što ona točno želi. Naime, nije htjela biti vinarka ili sommelierka u restoranu, od samog početka je znala da želi biti svojevrsna vinska pedagoginja. “Ono što sam htjela učiniti sa Vino Roma je bilo nešto potpuno drugačije. Naime, ja nudimedukaciju o talijanskim vinima za laike koji žele malo više znati o vinima“, istakla je Laimer.

Osim poteškoća proizašlih iz nedovoljnog poznavanja talijanskog jezika, Laimer se susrela s izdašnom birokracijom, formalnim uvjetima i dokumentacijom, ali i s mizoginijom i neshvaćanjem. Bilo joj je teško ishodovati dozvole, pronaći dobavljače vina i uspostaviti suradnju s turističkim agencijama.“Budite spremni na poteškoće“, požalila se, „pogotovo ako ste žena. Susrest ćete se s mizoginijom, a ponekad i neprihvatljivim ponašanjem. Kad god idem na degustaciju vina, ako me ne poznaju, a dođem sa suprugom ili kolegom, svi će automatski započeti razgovor s muškarcem.“

Sada, nakon šest godina rada, Vino Roma prima posjetitelje iz svih dijelova svijeta, svih dobnih skupina i razina znanja o vinima. Njezina komparativna prednost u odnosu na talijanske kolege jest što ona nudi svoju uslugu na engleskom jeziku. “Trenutno mislim da smo mi stranci bolji ambasadori talijanskih vina. Ne tvrdim da znamo više od Talijana, ali smo bolji u komunikaciji. Kod prodaje vina, komunikacija je iznimno važna, pogotovo za plasman na strana tržišta.Ja predstavljam talijanskih vinana engleskom jeziku, i to dobrom engleskom jeziku.“, napomenula je Laimer.


Povezano