Objavljeno

Zanimljivosti o mačkama

Čini se da je Garfield dobio ozbiljnu konkurenciju, barem po starosti: Britanac Bill Thomas tvrdi kako je njegova ljubimica Lucy upravo proslavila 39 rođendan. U prijevodu, Lucy je stara kao 172-godišnji čovjek. Bill je naslijedio Lucy 1999. i veternar je potvrdio da je vrlo stara, ali ne može sa sigurnošću reći koliko godina ima. “Ipak, imam svjedoke koji je se sjećaju iz 1972. godine, kada je još bila mačić”, tvrdi Bill.

Lucy je gluha, ali u vrlo dobroj formi i izuzetno neovisna. Voli se družiti s djecom i šetati vrtom, i ne krade poput ovog hahara Dustyja (klik za video) koji je do sada doma dovukao preko 600 predmeta. Do Lucy najstarijom se mačkom na svijetu smatrala Creme Puff iz Texasa, koja je doživjela 38 godina i tri dana.

Čitateljicama i čitateljima mačkoljupcima želimo da im ljubimci u poznoj dobi budu aktivni kao Lucy, a za kraj smo izabrali nekoliko zabavnih činjenica koje vjerojatno ni same mačke ne znaju:

  • Nos svake mačke ima unikatnu šaru, poput otiska prsta
  • Jedino domaće mačke mogu držati rep uspravno dok hodaju. Divlje mačke drže ga horizontalno, ili među nogama
  • Strah od mačaka naziva se ailurofobija. Od nje su navodno patili veliki osvajači (pravo im budi): Džingis Kan, Aleksandar Veliki, Hitler, Mussolini i Napoleon
  • Kućna vratašca za mačku izumio je Sir Isaac Newton

Povezano