Objavljeno

Novi Tomb Raider: Drukčija i bolja Lara Croft?

Studio MGM još je početkom godine najavio povratak franšize o akcijskoj junakinji Lari Croft, te su konačno otkrili i tko će napisati scenarij. Treću filmsku adaptaciju popularne video-igre preuzet će scenaristica Marti Noxon, poznata po svom radu na scenariju za popularnu seriju Buffy – Ubojica vampira.

Međutim, pred njom nije jednostavan zadatak. Film bi trebao slijediti najnoviji nastavak video igre Tomb Raider koji je izašao u ožujku 2013.  U pitanju je tzv. origin story, koju je također napisala žena, Rhianna Pratchett, a prati mlađu Laru i njezin put do ultimativne akcijske junakinje.

Prije samog izlaska igre, producent Ron Rosenberrg izazvao je kontroverze najavivši da  će Lara Croft, jedna od rijetkih akcijskih junakinja u svijetu video igara, biti žrtva seksualnog nasilja, odnosno da će je njezini otimači pokušati silovati. Kasnije je kompanija Crystal Dynamics te navode demantirala, tvrdeći da nema govora o seksualnom nasilju, što se donekle i potvrdilo kada je igrica konačno izašla: Lara je pretrpjela brutalno fizičko nasilje, ali ne i seksualno.

Igrica je mračnija od prethodnh i prikazuje Larinu povijest i borbu. Prema riječima menadžera Crystal Dynamicsa Karla Stewarta, razlog tome je što su cijelu priču gradili s ciljem da fanovi upoznaju ljudsku stranu Lare, tko je i kakva je bila prije nego je postala Tomb Raider. Osim toga, u ovom je nastavku Lara manje seksualizirana, nestale su njezine nestvarne tjelesne proporcije i minijaturna odjeća.

Ako bi studio MGM zajedno sa scenaristicom Marti Noxon doista sve to uzeo u obzir, mogli bi stvoriti kompleksan ženski lik i jedan od boljih akcijskih blockbustera sa ženom u središtu radnje. Ostaje nam sam pričekati odluku tko će glumiti novu Laru Croft. [A.K.] Ms. Magazine


Povezano